Ook aangepast Duits tolplan wekt woede

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 28 maart 2015, 10:35.

Europa spuwt vuur om het Duitse tolplan. Het Europarlement wil dat de Europese Commissie naar het Europese Hof stapt als ook de Duitse Eerste Kamer, de Bundesrat, instemt met het omstreden plan en het dus wet wordt.

Ook de Europese Commissie zelf is uiterst sceptisch, het grootste bezwaar is immers de ongelijkheid: Duitsers worden via de wegenbelasting gecompenseerd, buitenlanders zijn het haasje.

Gisteren ging de Duitse Tweede Kamer, de Bondsdag, akkoord met aangepaste tolplannen van minister Alexander Dobrindt van Verkeer. Een tiendaags vignet voor een schone auto gaat geen tien, maar vijf euro kosten. Dat loopt op naar 10 of 15 euro al naar gelang de mate waarin de auto vervuilend is. Ook langer durende vignetten worden iets goedkoper voor schone auto’s.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen wijst invoering van tol op Duitse wegen resoluut af. „Pure discriminatie. De Europese Commissie moet een inbreukprocedure voor het Europese Hof aanspannen vanwege overtreding van Europese regels. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf of via Blendle (€ 0,19)