De Nacht van de Ruimtelijke Metamorfose, Amsterdam

datum 4 juni 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal PDZ* grote zaal
aanwezigen E.H.Th.M. (Ed) Nijpels i, M.H. (Melanie) Maas Geesteranus i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Op donderdag 4 juni organiseert het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam de ‘Nacht van de Ruimtelijke Metamorfose’. In een avondvullend programma schetst het PBL de uitdagingen voor ruimtelijk beleid voor de komende 25 jaar, gebaseerd op de ervaringen en resultaten van de afgelopen 25 jaar: de periode van de Vierde Nota (VINO) en Vierde Nota Extra (VINEX).

Ed Nijpels blikt terug, Maarten Hajer blikt vooruit; Adriaan Geuze vertelt over ruimtelijke metamorfoses. Daarna is het tijd om concreet te worden en buigt de hele zaal zich over een aantal projecten waarin nu al gewerkt wordt aan de toekomst.

Het programma

  • Welkom door Maarten Hajer, directeur PBL, en moderator Ruben Maes
  • Terugblik op VINO en VINEX Als minister van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) was Ed Nijpels verantwoordelijk voor de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening, die in 1988 verscheen. Hij zag het economisch zwaartepunt binnen Europa verschuiven en begreep dat de Nederlandse steden een impuls nodig hadden. Volgens Nijpels bestond zijn ministerschap voor een deel uit ‘wethouder van Nederland spelen’. De Vierde Nota schoeide de ruimtelijke ordening op een nieuwe leest. “Het gevoel ontstond dat je er als stad of regio niet toe doet, als je niet in de Nota staat”. Er kwam een speciale publieksversie! Nu kijkt hij terug op deze enerverende tijd.
  • Overhandiging eerste exemplaar ‘De Ruimtelijke Metamorfose van Nederland 1988-2015’ Dit PBL-boek laat zien hoe omvangrijk en ingrijpend de ruimtelijke metamorfose van Nederland de afgelopen 25 jaar is geweest en plaatst lovende én kritische kanttekeningen bij het resultaat. Maarten Hajer overhandigt het eerste exemplaar aan - nog onder voorbehoud - minister Melanie Schultz van Haegen.
  • Is de toekomst wel aan de stad? In zijn presentatie blikt Maarten Hajer 25 jaar vooruit. Welk deel van de erfenis van de Vierde Nota is het waard om mee te nemen naar de toekomst en welk deel is niet op de toekomst berekend? Welke nieuwe ruimtelijke opgaven liggen er voor het Nederland van nu?
  • Een landschappelijke blik op de toekomst van de stad Adriaan Geuze is landschapsarchitect en een van de oprichters van West 8 Urban Design & Landscape Architecture. Hij is gevraagd vanwege zijn ervaring met projecten die grote stukken stad, buitenruimte of infrastructuur omvatten. Die gebieden zijn niet af als de architect klaar is met ontwerpen. Integendeel, het ontwerp zet een lange termijn ontwikkeling in gang.
  • En dan… projectpitches! In slechts drie minuten leggen vertegenwoordigers van ruimtelijke ontwikkelprojecten u een vraag of dilemma voor. Samen met uw tafelgenoten - jawel - wordt van u binnen vier minuten een nuttige tip en een tweede suggestie verwacht. Dit sprankelende onderdeel beoogt de ruimtelijke opgaven voor de toekomst vertalen naar mogelijkheden voor beïnvloeding in het nu. Voor dit onderdeel vragen we u om een thema te kiezen bij de aanmelding.

Kortom; het PBL nodigt belangstellenden uit om in gesprek te gaan over het Nederland van toen en straks!

Lees hier verder voor meer informatie en aanmelden.

Op de hoogte blijven van onze programma's? Bepaal hier zelf welke Pakhuis de Zwijger nieuwsbrieven je wilt ontvangen.


1.

Meer over...