Besluit 2013/745 - Ondertekening van het Protocol betreffende de uitbanning van illegale handel in tabaksproducten bij het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging, met uitzondering van de bepalingen ervan inzake verplichtingen in verband met justitiële samenwerking in strafzaken, de definitie van strafbare feiten, en politiële samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 12 december 2013 gepubliceerd en is op 13 december 2013 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2013/745/EU: Besluit van de Raad van 9 december 2013 betreffende de ondertekening namens de Europese Unie van het Protocol betreffende de uitbanning van illegale handel in tabaksproducten bij het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging, met uitzondering van de bepalingen ervan inzake verplichtingen in verband met justitiële samenwerking in strafzaken, de definitie van strafbare feiten, en politiële samenwerking

officiële Engelstalige titel

2013/745/EU: Council Decision of 9 December 2013 on the signing, on behalf of the European Union, of the Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products to the World Health Organisation’s Framework Convention on Tobacco Control, with the exception of its provisions on obligations related to judicial cooperation in criminal matters, the definition of criminal offences, and police cooperation
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2013/745
Origineel voorstel COM(2013)538 NLEN
Celex-nummer i 32013D0745

3.

Key dates

Document 09-12-2013
Bekendmaking in Publicatieblad 12-12-2013; PB L 333 p. 75-76
Inwerkingtreding 13-12-2013; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

12.12.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 333/75

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 9 december 2013

betreffende de ondertekening namens de Europese Unie van het Protocol betreffende de uitbanning van illegale handel in tabaksproducten bij het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie inzake tabaksontmoediging, met uitzondering van de bepalingen ervan inzake verplichtingen in verband met justitiële samenwerking in strafzaken, de definitie van strafbare feiten, en politiële samenwerking

(2013/745/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 33, artikel 113, artikel 114 en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 5, en artikel 218, lid 8, tweede alinea,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 22 oktober 1999 machtigde de Raad de Commissie om in het kader van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te onderhandelen over een Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging („het WHO-kaderverdrag”) en de daarmee samenhangende protocollen. Die machtiging is door de Raad herzien op 21 april 2001 en, op 20 december 2007, voor wat betreft het Protocol betreffende de uitbanning van illegale handel in tabaksproducten (het „protocol”). De onderhandelingen zijn door de Commissie gevoerd overeenkomstig de door de Raad vastgestelde onderhandelingsrichtsnoeren en met succes afgerond met de goedkeuring van het protocol op de vijfde conferentie van de partijen bij het WHO-kaderverdrag op 12 november 2012 te Seoul (Republiek Korea).

 

(2)

De sluiting van het WHO-kaderverdrag werd namens de Gemeenschap goedgekeurd bij Besluit 2004/513/EG van de Raad (1), wat een vereiste is voor de Europese Unie om partij bij het protocol te worden.

 

(3)

Het protocol levert een belangrijke bijdrage tot de internationale inspanningen om alle vormen van illegale handel in tabaksproducten uit te bannen, wat een essentieel onderdeel van tabaksontmoediging is.

 

(4)

De Unie heeft exclusieve bevoegdheid wat betreft een aantal bepalingen van het protocol die onder de gemeenschappelijke handelspolitiek van de Unie vallen of waarover overeenkomstige Uniewetgeving is aangenomen. Het protocol dient dan ook namens de Unie te worden ondertekend, onder voorbehoud van sluiting op een later tijdstip.

 

(5)

Door het protocol te ondertekenen zal de Unie geen gedeelde bevoegdheid uitoefenen; daarom behouden de lidstaten hun bevoegdheid op de door het protocol bestreken gebieden die geen gevolgen hebben voor gemeenschappelijke voorschriften of die de werkingssfeer van die voorschriften niet wijzigen.

 

(6)

Het protocol bevat bepalingen die voorzien in verplichtingen voor de verdragsluitende partijen in verband met justitiële samenwerking in strafzaken, de definitie van strafbare feiten, en politiële samenwerking. Die bepalingen vallen bijgevolg onder titel V van het derde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en de Protocollen (nr. 21) betreffende de positie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland ten aanzien van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, en (nr. 22) betreffende de positie van Denemarken, beide gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, zijn van toepassing.

 

(7)

Parallel aan dit besluit zal een afzonderlijk besluit (2) worden vastgesteld betreffende de ondertekening van het protocol, wat betreft de bepalingen ervan inzake verplichtingen in verband met justitiële samenwerking in strafzaken, de definitie van strafbare feiten, en politiële samenwerking,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De ondertekening van het Protocol betreffende de uitbanning van illegale handel in tabaksproducten bij het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.