Lijsttrekkersdebat Eerste Kamer met Loek Hermans, Leiden - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 11 augustus 2020
kalender

Lijsttrekkersdebat Eerste Kamer met Loek Hermans, Leiden

Stadhuis van Leiden
© Kevin Bergenhenegouwen

De VVD Leiden heeft samen met vier andere politieke partijen in Leiden een groots lijsttrekkersdebat georganiseerd. Op 9 maart aanstaande organiseren zij in het Rijksmuseum van Oudheden een debat met de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer. Tijdens deze bijeenkomst wordt gedebatteerd over het huidige kabinet, het nut en de noodzaak van de Eerste Kamer en internationaal beleid.

Op 18 maart gaat Nederland naar de stembus. We kiezen dan, naast vertegenwoordigers voor de Provinciale Staten en de waterschappen, indirect ook de leden van de Eerste Kamer. De verkiezingen gaan over belangrijke zaken: het afgelopen jaar heeft de Eerste Kamer een belangrijke rol in de Nederlandse politiek gehad. Daarom organiseren we dit lijsttrekkersdebat in Leiden.

Loek Hermans (VVD), Marleen Barth (PvdA), Elco Brinkman (CDA), Thom de Graaf (D66) en Tineke Strik (GroenLinks) gaan op 9 maart met elkaar en met de aanwezigen in debat. Het debat wordt geleid door Kees Boonman, docent Praktijk Studie Journalistiek en Nieuwe Media en politiek commentator.

Bij het debat kunnen een beperkt aantal personen aanwezig te zijn. Er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. U kunt zich aanmelden via lijsttrekkersdebat@vvdleiden.nl. Bewaar de bevestiging van uw aanmelding goed: hier wordt op de avond zelf naar gevraagd.

Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een 'rechtse' liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 31 mei 2006 Mark Rutte i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 i 33 zetels. Dit waren acht zetels minder dan bij de vorige verkiezingen. De VVD werd wel met afstand de grootste partij in de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Wybren van Haga i werd in september 2019 uit de partij werd gezet. Sindsdien vormt hij zijn eigen fractie waardoor de VVD-fractie bestaat uit 32 zetels. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel 12 zetels.

2.

Meer over...