Erik Ziengs eregast bij Jaar van het Schaap

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op zaterdag 21 februari 2015, 2:41.

Deze week ging het Chinese Nieuwjaar in: het Jaar van het Schaap. Erik Ziengs was als ere-gast uitgenodigd om de Nederlandse viering daarvan bij te wonen. Hij dankt deze eervolle uitnodigingen aan zijn inspanningen bij het ‘Wok Akkoord’. Daarin is geregeld dat 3150 Aziatische koks extra in de Nederlandse horeca tewerk gesteld mogen worden.

In ruil daarvoor leidt de Aziatische horeca elk half jaar 375 Nederlandse koks op. Eerder dreigden Aziatische koks geen werkvergunning te kunnen krijgen. Hun plaats zou ingenomen moeten worden door werkeloze Nederlandse koks. Mede dankzij Erik Ziengs gingen deze plannen van Minister Asscher van tafel. het wokken wordt terecht als specialiteit aangemerkt. En dat kon Erik aan den lijve ondervinden.

Chinezen vieren hun traditionele Nieuwjaar met veel drank, eten en dans. Erik Ziengs was uitgenodigd om letterlijk een kijkje in de keuken te komen nemen. Hij werd door ervaren Chinese koks ingewijd in de geheimen van de Aziatische kookkunst. Maar ook in de bijzonderheden van de Chinese cultuur. Maar niet eerder dan nadat met een Chinese Drakendans de boze geesten verdreven waren. De festiviteiten vonden plaats op het Amsterdamse restaurantschip Sea Palace.

In een korte toespraak noemde Erik Ziengs de Chinese horeca ‘voorbeeldig’: “Dit is echt ondernemerschap. Ze zijn in staat om ook in slechte tijden het hoofd boven water te houden en nieuwe formules te ontwikkelen. En zichzelf telkens weer opnieuw uit te vinden. Bij tegenslag zijn ze bereid grote offers te brengen en zichzelf weg te cijferen.”