BPZ schoolvoorbeeld van Drentse innovatie

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op zondag 22 februari 2015, 2:41.

‘Wij denken deur’ zegt BPZ in haar pay off. En die dubbelzinnigheid stond Erik Ziengs wel aan. Tijdens een werkbezoek op vrijdag 20 februari jl. werd hij opnieuw getroffen door een van die bijzondere, hoogwaardige ondernemingen die Drenthe herbergt: “BPZ is een schoolvoorbeeld van zo’n kleine innovatieve onderneming die de standaard zet in de markt. En welhaast ongemerkt zorgt voor solide werkgelegenheid. Zonder kouwe drukte, typisch Drents.”

“Je hoort ze niet, je ziet ze niet, maar ondertussen geven ze de hele markt het nakijken. En weten ze ook tijdens de malaise in de bouw uitstekend te overleven. BPZ heeft een product ontwikkeld daarmee het in de gespecialiseerde bouwwereld de toon zet. Ik ben toch altijd benieuwd hoe dergelijke innovatieve ondernemingen dat voor elkaar krijgen. Daarvoor ben ik nog teveel ondernemer,” aldus de Liberale Drent in het Parlement.

Erik Ziengs werd tijdens zijn werkbezoek vergezeld door een stevige afvaardiging vanuit de Statenfractie. Niet alleen Gedeputeerde Henk Brink was aanwezig, ook de kandidaat-Statenleden Jan Luuk Stel en Ernest Wiersma schoven aan. De VVD-afdeling Tynaarlo had met Gezinus Pieters, Jan van Heukelum en René Spekschate gezorgd voor de organisatie. Het gezelschap werd op het hoofdkantoor in Tynaarlo ontvangen door Projectleider Romke Scharringa.

Die vertelde hoe BPZ zich ontwikkelde van een deurenleverancier tot gespecialiseerde toegangsexpert. Waarbij tegenwoordig in de gespecialiseerde utiliteitsbouw (ziekenhuizen, zorginstellingen, hotels, scholen etc.) de norm wordt gezet. Vooral als het gaat om brandwerendheid, inbraakbestendigheid, toegangscontrole en duurzaamheid. Zo ontwikkelt BPZ momenteel moderne toegangssystemen, waarbij sleutels niet langer noodzakelijk zijn. En mensen afhankelijk van hun autorisatie wel of niet naar binnen kunnen.

BPZ is daarbij eerder gesprekspartner van architecten en ontwikkelaars dan van bouwondernemingen. Onder andere daarmee hebben zij zich weten te ontworstelen aan de malaise in de bouwwereld. Het bedrijf is nog steeds sterk groeiende en heeft onlangs nog branchegenoten overgenomen. Inmiddels wordt al niet meer alleen gewerkt voor de Noordelijke markt. BZP is uitgegroeid tot een vooraanstaande, landelijke speler. Vooral omdat het bedrijf het heeft aangedurfd om in te zetten op productvernieuwing en innovatie.

Na afloop van de ontvangst op het kantoor in Tynaarlo ging het hele gezelschap ook nog een kijkje nemen in de gespecialiseerde deurenfabriek in Assen. Daar wordt met hoogwaardige CNC-frezen elke deur met millimeterprecisie afgewerkt. En precies op tijd op de juiste bouwplek afgeleverd.