Ronald van Raak gaat in debat over rechtvaardigheid, Amsterdam

datum 4 maart 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 Toon locatie
aanwezigen A.A.G.M. (Ronald) van Raak i e.a.
organisatie Socialistische Partij (SP) i

Bestaat er zoiets als 'white privilege'? Moeten we economische vluchtelingen wel willen weren? In hoeverre hebben wij in het westen de regels van het economisch spel bedacht en hoe verdelen we rijkdom op een rechtvaardige manier?

SP-Senator Ronald van Raak en filosoof Sem de Maagt geven vanavond hun visie op het thema rechtvaardigheid.

Rechtvaardigheid geeft de paradox van de vrijheid weer: die van mij houdt op waar die van jou begint. Is een samenleving waar elk individu tot z’n recht komt dan een haalbaar streven? Of kun je niet om economische en sociale verschillen heen en zijn ze misschien zelfs noodzakelijk? Een avond over Gandhi, Wall Street, Guantánamo Bay en meer.

Dorine Niezing ©Merlijn Doomernik

Schrijver en dichter Bertold Brecht stelde maatschappelijke ongelijkheid regelmatig aan de kaart in zijn werk. Vanavond worden zijn liederen gezongen door theaterzangeres Dorine Niezing.

Laat je inspireren tijdens deze Wat is wijsheid-avond. Luister, kijk en discussieer mee!

Zinnige gesprekken over het leven

Deskundigen geven maandelijks hun visie op grote levensthema’s. Laat je inspireren door filosofische reflecties, filmfragmenten, live muziek en een naborrel. Acht bijzondere avonden uit, steeds op de eerste woensdag van de maand.

De presentatie is in handen van journalist Colet van der Ven. Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine, is tafeldame. Pianist Wijnand van Klaveren speelt passende muzikale intermezzi.

Filosofisch LAB

Heb je zelf vragen rondom het Wat is wijsheid-thema Rechtvaardigheid? Verken ze vooraf in het Filosofisch Lab op vrijdagmiddag 13 februari.

duur: 2 uur | met pauze | gestreamd via DNL-TV


1.

Socialistische Partij (SP)

De SP is een socialistische, eurosceptische partij. De partij werd opgericht in 1972 en kent vooral een sterke lokale, actiegerichte basis. De SP wil 'een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan'. Sinds 13 december 2023 is Jimmy Dijk i politiek leider.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i haalde de SP vijf zetels, een verlies van vier zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2021. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer i en momenteel geen zetels in het Europees Parlement.

2.

Meer over...