Meerderheid Eerste Kamer voor Europese richtlijn energie-efficiëntie

woensdag 11 februari 2015, 14:01

DEN HAAG (PDC i) - In de Eerste Kamer i tekent zich een meerderheid af voor de implementatie van een Europese richtlijn voor energie-efficiëntie. Dit kwam naar voren in het debat dat op dinsdag 10 februari werd gevoerd tussen ie Eerste Kamer en minister Kamp van Economische Zaken i

Zowel senator Vos i (Groenlinks i) als Anne Koning i (PvdA i), Roger van Boxtel i (D66 i) en Geert Reuten i (SP i) zien het belang in van een Europese richtlijn voor energiebesparing. Genoemde Eerste Kamerleden kijken kritisch naar het Energieakkoord uit 2013 en zijn van mening dat er meer maatregelen moeten komen voor het terugdringen van het energieverbruik. 

Eerste Kamerlid Martin van Beek i (PVV i) stelde daarentegen dat de nieuwe richtlijn ''onnodig, te duur en te verplichtend'' zal zijn. Alleen wereldwijde samenwerking kan volgens hem een oplossing bieden voor de milieuproblematiek.

Volgens minister Kamp worden de afspraken uit het Energieakkoord van 2013 in Nederland zo goed mogelijk uitgevoerd. Hij stelde dan ook dat de Nederlandse inzet op duurzame energie wel degelijk effect heeft. Er is volgens de minister geen reden om te twijfelen over het behalen van de doelstellingen. Maatregelen uit het akkoord worden namelijk tijdig geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.

Bron: Eerste Kamer