Memorie van toelichting - Goedkeuring van het Besluit heffing bestrijding dierziekten (Goedkeuringswet Besluit heffing bestrijding dierziekten)

Deze memorie van toelichting i is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 34147 - Goedkeuringswet Besluit heffing bestrijding dierziekten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Goedkeuring van het Besluit heffing bestrijding dierziekten (Goedkeuringswet Besluit heffing bestrijding dierziekten); Memorie van toelichting; Memorie van toelichting
Document­datum 10-02-2015
Publicatie­datum 10-02-2015
Nummer KST341473
Kenmerk 34147, nr. 3
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 147 Goedkeuring van het Besluit heffing bestrijding dierziekten (Goedkeuringswet Besluit heffing bestrijding dierziekten)

Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING1

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt/uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 26, vijfde lid, van de Wet op de Raad van State).

Dit wetsvoorstel strekt ertoe het Besluit heffing bestrijding dierziekten goed te keuren. Met dat besluit heeft de regering op grond van de artikelen 91h, eerste lid, en 92, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren de zogenoemde diergezondheidsheffing ingevoerd. De diergezondheidsheffing is verschuldigd door landbouwbedrijven en andere natuurlijke of rechtspersonen die de in het besluit aangewezen dieren houden of verhandelen.

De opbrengst van de diergezondheidsheffing is bestemd voor de financiering van de noodzakelijke bestrijdings- en uitvoeringskosten en wettelijk verschuldigde tegemoetkomingen in het kader van de bestrijding van besmettelijke dierziekten. Deze kosten worden betaald uit het Diergezondheidsfonds.

De diergezondheidsheffing is ingevoerd vanwege de opheffing van de productschappen (Wet opheffing bedrijfslichamen). Het Productschap Zuivel, het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Pluimvee en Eieren legden tot 1 januari 2015 op grond van de Wet op de bedrijfsorganisatie heffingen op. Genoemde productschappen droegen vervolgens tot aan een afgesproken bedrag een deel daarvan af ten bate van het Diergezondheidsfonds. De Minister van Economische Zaken is beheerder van dit fonds. De opheffing van de productschappen noodzaakt ertoe de sectorbijdrage op een andere wijze bijeen te brengen. Het Besluit heffing bestrijding dierziekten voorziet hierin. Op grond van artikel 110a van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren dient het besluit uiterlijk drie maanden na zijn inwerkingtreding te worden gevolgd door de indiening van een wetsvoorstel tot goedkeuring van het besluit bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Dit wetsvoorstel geeft hieraan gevolg.

Deze goedkeuringswet heeft op zichzelf geen gevolgen voor de regeldruk; het voorstel strekt er toe het Besluit heffing bestrijding dierziekten goed te keuren. Dat besluit heeft op zijn beurt wel gevolgen voor de regeldruk. In §9 van het Besluit heffing bestrijding dierziekten is toegelicht dat het besluit leidt tot een verlaging van de regeldruk met € 485.000,-. Dit wetsvoorstel treedt niet in werking op een vast verandermoment, aangezien het geen nieuwe norm invoert met gevolgen voor burgers of bedrijven.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Noot 1

De oorspronkelijke tekst van het voorstel van wet en van de memorie van toelichting zoals voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State is ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.