Ontwikkeling heeft vaak negatieve invloed op dagelijks leven, Utrecht

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 13 februari 2009 12:45
plaats Utrecht
locatie Academiegebouw, Domplein 29 Toon locatie
aanwezigen B. (Bas) de Gaay Fortman i e.a.
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

Hoewel ontwikkeling algemeen wordt gezien als een structurele verbetering in het welzijn van mensen, beïnvloedt dit het dagelijks leven van mensen vaak op negatieve wijze. Dat blijkt uit onderzoek van Irene Hadiprayitno.

Bestaat er dan zoiets als bescherming tegen de ‘ontwikkelingsramp’? Deze vraag staat centraal in het proefschrift van Hadiprayitno. Een hoogst actuele vraag, gezien het feit jaarlijks zo’n tien miljoen mensen te maken krijgen met gedwongen verplaatsing als gevolg van ontwikkelingsprojecten. Hun gebrek aan toegang tot de besluitvorming omtrent ontwikkelingsbeleid en de tenuitvoerlegging daarvan vormen een deel van het probleem, betoogt Hadiprayitno.

Het internationaal verklaarde recht op ontwikkeling zou volgens de promovenda dan ook een oplossing kunnen bieden, aangezien het vrije en betekenisvolle participatie bedingt. Aan de hand van analyses laat Hadiprayitno zien dat de officiële en internationale consensus over de morele ideeën achter het recht op ontwikkeling onvoldoende is om proliferatie en implementatie van de verhandeling op het grassroots-niveau te garanderen. In Indonesië leiden pogingen tot implementatie veelal tot concurrerende confrontaties tussen belanghebbenden die ongunstig uitpakken voor de armen. Het is dan ook belangrijk dat de handhaving van het recht op ontwikkeling - zowel als wettelijke hulpbron alsmede als politiek instrument - stevig geworteld is. Alleen zo wordt het mogelijk om de ontwikkelingspraktijk te veranderen.

Met haar proefschrift - getiteld 'Ramp of Recht? De dialectiek van ontwikkeling in de praktijk en het internationaal erkende recht op ontwikkeling, in het bijzonder gericht op Indonesië' - opent Hadiprayitno een dialoog over het gebruik van het recht op ontwikkeling om ontwikkelingsrampen tegen te gaan. Tegelijkertijd werpt zij een nieuw licht op het complexe grensgebied tussen mensenrechten en ontwikkeling in de praktijk.

 

Datum en tijd:

13/2/2009 12:45

Locatie:

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

 

Promovendus:

Irene Hadiprayitno

Faculteit:

Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie

Proefschrift:

Hazard or Right? The Dialectics of Development Practice and the Internationally Declared Right to Development, with Special Reference to Indonesia

Promotor 1:

Prof.dr.mr. B. de Gaay Fortman

Promotor 2:

Prof.dr.mr. G.J.H. van Hoof


1.

Meer over...