Commissie en Parlement voeren nieuwe regels in voor het transparantieregister

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 27 januari 2015.

1.

Commissie en Parlement voeren nieuwe regels in voor het transparantieregister

Brussel, 27 januari 2015

De EU i lanceert vandaag een nieuwe versie van het transparantieregister. Dit is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van de Europese Commissie i en het Europees Parlement i. Zo wordt uitvoering gegeven aan het herziene interinstitutioneel akkoord dat het Europees Parlement en de Europese Commissie in april 2014 sloten.

Voortaan moeten personele middelen voor lobbyactiviteiten anders worden bekendgemaakt en moet meer informatie worden verstrekt over betrokkenheid bij comités, fora, interfractiewerkgroepen en soortgelijke structuren van de EU en bij lopende wetgevingsdossiers. Ook zullen nu alle inschrijvers hun geraamde kosten voor lobbywerk moeten bekendmaken.

De gestroomlijnde procedure voor meldingen en klachten zal het onderzoek naar en de aanpak van mogelijk misleidende informatie verbeteren. Verder zijn er nieuwe stimulansen die de toegevoegde waarde van registratie verhogen, zoals registratieplicht voor iedereen die een afspraak wenst met commissarissen, kabinetsleden of directeuren-generaal, en voor alle organisaties die graag zouden spreken tijdens hoorzittingen van het Europees Parlement.

De nieuwe, meer gebruiksvriendelijke website heeft een betere publieksinterface en maakt registratie gemakkelijker door bij elke stap uitleg te geven.

Achtergrond

Met de maatregelen van vandaag wordt zoals verplicht follow-up gegeven aan het akkoord van april 2014. De Commissie-Juncker i is van plan om in 2015 zelf een voorstel te doen voor een verplicht register voor lobbyisten dat zowel de Commissie, het Europees Parlement als de Raad i dekt. Eerste vicevoorzitter Timmermans i is verantwoordelijk voor de voorbereiding van het voorstel.

De Commissie-Juncker heeft op 25 november 2014 reeds twee besluiten goedgekeurd die voor meer transparantie moeten zorgen. Op grond van die besluiten moet informatie worden bekendgemaakt over bijeenkomsten tussen enerzijds commissarissen, kabinetsleden en directeuren-generaal en anderzijds organisaties en zelfstandigen. Voorzitter Juncker heeft verduidelijkt dat er in principe enkel ontmoetingen mogen plaatsvinden met organisaties en zelfstandigen die in het transparantieregister zijn geregistreerd. De Commissie streeft ernaar de transparantie te vergroten en tegelijkertijd een open en regelmatige dialoog met belanghebbenden te handhaven.

Voor meer informatie

IP/15/3740

 

Contactpersoon voor de pers

Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)

Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail