De goede kant op

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op zondag 25 januari 2015, 3:10.

Gisteren keerde de Karel Doorman terug uit West-Afrika. Voor het schip en haar bemanning kwam hiermee een einde aan een bijzondere missie. Twee keer vervoerde het schip duizenden tonnen aan hulpgoederen naar de door het ebolavirus getroffen landen, alwaar duizenden mensen het leven lieten. De strijd tegen ebola is nog niet gestreden maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte eerder deze week bekend voorzichtig optimistisch te zijn. Het aantal nieuwe patiënten neemt af en ook de scholen in Sierra Leone gaan in maart weer open. Langzaam maar zeker lijkt het dus de goede kant op te gaan.

Een ongewone missie was het zeker. Het schip was (en is) immers nog niet officieel in dienst gesteld maar moest afgelopen najaar wel met stoom en kokend water voor inzet gereed worden gemaakt. In korte tijd heeft de bemanning heel veel werk moeten verzetten. Met succes!

Welkome bijdrage

Iedere vierkante meter van het enorme schip werd benut voor onder meer voertuigen, ambulances, een mobiel hospitaal, beschermende pakken en miljoenen plastic handschoenen. De goederen waren (onder andere) bestemd voor behandelcentra zoals het Hastings Ebola Treatment Center nabij Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Tijdens een bezoek begin januari met collega Liliane Ploumen proefde ik bij de bemanning van de Karel Doorman veel betrokkenheid. Met zeer veel toewijding spraken zij over hun missie. Eenmaal ter plaatse werd ons op indringende wijze duidelijk hoe welkom en wezenlijk die goederen zijn in de strijd tegen ebola.

Overleven

In het Hastings Ebola Treatment Center hadden we de gelegenheid om van gedachten te wisselen met vele hulpverleners en vrijwilligers, waaronder enkele ex-ebolapatiënten. Zij hadden de dood in de ogen gekeken en toonden zich vastberaden om bij te dragen aan de zorg en genezing van nieuwe patiënten. Het Hastings Ebola Treatment Center boekt goede resultaten. De overlevingspercentages zijn er relatief hoog, bijna 70%. Let wel - de situatie is broos. De staat van de gezondheidszorg, en ook het openbaar bestuur, is nog altijd zeer erbarmelijk. Het kan zo weer mis gaan. De impact op de getroffen landen is onmiskenbaar groot, zo stelde ook president Ernest Bai Koroma. De effecten van deze crisis zullen - hoe dan ook - nog zeer lang voelbaar zijn.

JSS

De snelle en flexibele inzet van het Nederlandse Joint Support Ship, de Karel Doorman, heeft internationaal tot waardering geleid. Hierdoor werd het bijvoorbeeld voor andere Europese landen ook mogelijk om een bijdrage (in de vorm van goederen) te leveren.

De inzet van de Karel Doorman in de strijd tegen ebola onderstreept de rol die de krijgsmacht kan spelen bij het verlenen van humanitaire hulp. We zetten onze middelen in om stabiliteit en veiligheid te brengen, en leveren - waar mogelijk - humanitaire hulp in nauwe samenwerking met (civiele) autoriteiten en organisaties.

Er is een groot beroep gedaan op de bemanning van de Karel Doorman. Zij hebben het waargemaakt. Waarvoor dank.

Jeanine Hennis-Plasschaert

Minister van Defensie

Januari 2015