Politiek Café: Is provincie overbodige bestuurslaag?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 10 maart 2015 20:00 - 21:30
plaats Den Haag
locatie Studio Dudok, Hofweg 1 Toon locatie
aanwezigen H.D. (Herman) Tjeenk Willink i, J.W. (Johan) Remkes i, B.H. (Bert) van den Braak i, A.G. (Gerard) Schouw i, M.J.J. (Marith) Volp i e.a.
organisatie ProDemos i

Gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden nemen steeds meer taken van de provincies over, zoals veiligheid, (jeugd)zorg en sociale diensten. Onderwerpen die van oudsher door de provincie werden opgelost als milieu en duurzaamheid worden bovendien steeds vaker landelijk opgepakt. Is de provincie als tussenliggende bestuurslaag nog wel nodig?

Met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht nemen we tijdens het Politiek Café op 10 maart de rol en functie van de provincie onder de loep. Zijn dit de laatste verkiezingen voor een provinciale bestuurslaag? En wat moet er dan voor in de plaats komen?

Drukte in bestuurlijk Nederland

Regionale samenwerkingsverbanden doorkruisen de bestaande bestuurslagen van de landelijke, de provinciale en de gemeentelijke overheid. Op lokaal niveau willen burgers juist meer invloed in bijvoorbeeld dorps- of wijkraden en stimuleert de overheid de doe-democratie. Het wordt bestuurlijk wat druk als er onder het niveau van de gemeente een dorps- of wijkraad komt en er boven de provincie nog een regiobestuur wordt ingesteld.

Wat is de ideale staatsinrichting?

Kunnen de provincies dan verdwijnen? Of moeten er toch nog 4 of 5 landsdelen komen, zoals dit kabinet oorspronkelijk van plan was? Hoeveel bestuurslagen zijn er nodig en wat is ideaal?

Hierover gaan we in gesprek met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes(VVD)
  • Gerard Schouw, Tweede Kamerlid (D66)

Het Politiek Café begint met een inleidende quiz. In de rubriek De Haagse Zeepkist leest Tweede Kamerlid (PvdA) en huisarts Marith Rebel-Volp een column voor.

Moderatoren van de avond zijn Victor Vlam en Arjen de Wit.

Praktische informatie

  • Dinsdag 10 maart
  • 20.00-21.30 uur
  • Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang is gratis

Nodig ook mensen via Facebook uit

Aanmelden

Achtergrondinformatie

· Kamer vraagt radicaal andere aanpak bij herindeling middenbestuur - IPO.nl, 7-11-2014


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...