CDA draait door: nu als het om hypotheken gaat

Met dank overgenomen van R.E. (Roald) van der Linde i, gepubliceerd op donderdag 11 december 2014, 2:55.

De VVD is stomverbaasd over de opmerkingen die CDA-Kamerlid De Rouwe heeft gemaakt over de nieuwe Nibud-normen voor hypotheekleningen. Volgens De Rouwe zijn die normen te streng voor huizenkopers. Dat is hoogst opmerkelijk in het licht van de inzet van datzelfde CDA voor nog strengere normen en voor het zogenaamde bouwsparen.

De VVD zet consequent in op rust op de woningmarkt. Dit kabinet heeft bij aanvang meteen duidelijkheid gegeven over de regels voor hypotheken. De aftrek is voor lange tijd geregeld in de wet. De leennormen worden jaarlijks op advies van een objectieve derde, het Nibud, vastgesteld. De Tweede Kamer had daar, inclusief datzelfde CDA, zelf om gevraagd.

De VVD ziet dan ook helemaal niets in het CDA-initiatief voor ‘bouwsparen’, dat een ander CDA-Kamerlid, Raymond Knops, nog geen twee maanden geleden presenteerde. Het CDA bepleit daarin “dat we eerst moeten sparen en daarna pas kunnen gaan lenen voor een huis”. Het CDA wilde eerder dit jaar ook al niet instemmen met een VVD-motie om de loan-to-value ratio niet verder te verlagen dan 100%.

Woordvoerder Roald van der Linde verbaast zich over de draai die het CDA nu maakt: “Je kan niet een klein beetje zwanger zijn. Misschien moeten de twee CDA-woordvoerders eens met elkaar gaan praten. Je kunt niet tegelijkertijd en de hypotheeknormen versoepelen en roepen dat mensen eerst maar eens moeten gaan sparen. En als je dan nu ook nog stampij gaat maken over de Nibud-normen, ben je echt de weg kwijt. ”

Overigens waren de nieuwe hypotheeknormen al geruime tijd bekend in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft de Kamer daar op 11 november over geïnformeerd. De normen zijn iets verlaagd, vooral voor mensen met een inkomen beneden € 30.000,-. Dat effect wordt verzacht door de lagere hypotheekrente. Er is ook alle ruimte voor maatwerk door banken. Van der Linde: “We hebben de plannen van het kabinet ook besproken in een procedurevergaderingbrief. De Rouwe zat er toen bij, maar hield zijn mond. Misschien had hij toen zijn stukken niet gelezen? Ik vind het bizar dat je dan een maand doodleuk roept dat het allemaal anders moet.”