Conferentie ‘De Kracht van de regio!’, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Op vrijdag 12 december organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Muntgebouw in Utrecht een conferentie met vertegenwoordigers van de 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland, de VNG, VNO/NCW en MKB, FNV, MBO en Cedris. Tijdens deze conferentie wordt duidelijk hoe ver de 35 regio’s zijn met de inrichting van de regionale samenwerking op het terrein van de Participatiewet. Deze wet biedt mensen met een beperking meer kansen op de arbeidsmarkt.

Op 1 januari a.s. treedt de Participatiewet in werking. In alle 35 arbeidsmarktregio’s wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor de invoering van de wet en de inrichting van de regionale Werkbedrijven. Hier overleggen gemeenten samen met regionale werkgevers, vakbonden, UWV en onderwijsinstellingen over de uitvoering van de Participatiewet en de banenafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking. Hierover heeft het kabinet samen met de sociale partners afspraken gemaakt. Tot 2026 komen er in totaal 125.000 extra banen voor mensen uit de doelgroep van de Participatiewet: 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid.

Programma

14.00 uur Start van de conferentie

Staatssecretaris Klijnsma wordt door René Paas, directeur Divosa, geïnterviewd over het belang van een goede samenwerking en de inrichting van de regionale Werkbedrijven voor een optimale uitvoering van de Participatiewet. Daarna geven Aart van der Gaag (commissaris 100.000 banen VNO/NCW-MKB-LTO), Michaël van Straalen (MKB Nederland), Ton Heerts (FNV), Arjan Vliegenthart (voorzitter commissie Werk en Inkomen VNG), Fred Paling (UWV), Hanneke Berben (MBO) en Job Cohen (Cedris) in een paneldiscussie aan hoe de samenwerking in de praktijk er uit moet zien.

15.15 uur Inspiratiesessies

Tijdens vier sessies worden inspirerende verhalen uitgewisseld en ervaringen gedeeld over de kracht van de samenwerking, het opstarten van de regionale Werkbedrijven en de invoering van de Participatiewet.

16.30 uur Einde conferentie

De media zijn van harte welkom. Aan het eind van het eerste deel van de conferentie, rond 15.00 uur, vindt een kort media(foto)moment plaats en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.


1.

Meer over...