De Armoede Industrie, Amsterdam

datum 16 december 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie Da Costakade 102 Toon locatie
aanwezigen J. (Jetta) Klijnsma i, M. (Myrthe) Hilkens i e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

Zoals altijd gratis toegang via Voedselbank Cultuur. Meer informatie is hier te vinden.

Wie wordt er rijk van arme mensen?

Hoe is het om te leven in een wereld die steeds meer draait om geld, als je zelf weinig te besteden hebt? Maakt armoede ongelukkig? Of maakt schaarste creatief en ‘blij met kleine dingen’?

Het huidige regeringsbeleid is gericht op eigen kracht, de zogenaamde participatiesamenleving. Maar voor armoedebestrijding werkt dit averechts, blijkt uit recent onderzoek van Princeton University. Een gevoel van gebrek aan tijd en geld, leidt tot korte termijn beslissingen die voor lange duur onhandig uitpakken.

Wie profiteert er van deze vicieuze cirkel? Overheidsregelingen zijn gericht op kostenbesparing, door strafkorting op de uitkeringen van slechte sollicitanten en andere prikkels om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. En productmarketeers maken een schuld opbouwen wel heel gemakkelijk, door te verleiden tot aankopen op afbetaling en door “gratis cadeaus” bij dure en langlopende abonnementen.

Met wetenschappers, psychologen en ervaringsdeskundigen praten we over wat armoede doet met de mens en onze economie.

gasten

Niels de Peuter stopte al na een jaar met zijn studie Rechten omdat hij het te druk kreeg met Centraal Invorderings Bureau (CIB), het incassobureau dat hij samen met zijn huisgenoot oprichtte. ‘Het incassowereldje is een stijf, stoffig, niet transparant wereldje. Daar gaan wij tegenin.’ Met duidelijke tarieven, openheid in dossiers en sms-aanmaningen - oftewel, een nieuwe kijk op de schuldenindustrie.

Pieter Hilhorst is een initiatiefnemer van het Goede Gieren-fonds, dat een andere kijk op schuldproblematiek beoogt. Hilhorst zag als oud-wethouder hoe geldzorgen alle energie opslokken - mensen in armoede zijn bezig met overleven, en komen niet toe aan andere zaken. 'Zo ontstaan er door overbelasting steeds nieuwe problemen. Er is bijvoorbeeld een samenhang tussen schulden, ziekte en opvoedproblemen.' Tijd voor een alternatieve aanpak. Hilhorst aan het woord over hoe die vorm moet krijgen.

Lei Delsen is hoofddocent in sociaal-economisch beleid aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek focust zich op persoonlijk financieel gedrag, zoals werk- en vrije tijdsbalans en loopbaankeuzes. Hij zal de avond openen met een kort college over de oorzaken van armoede, mogelijke oplossingen en de consequenties van Rutte-II.

Ralf Embrechts is directeur van MOM, de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij, en werkt al jaren in de armste wijken van Tilburg. Hij ontwikkelde een nieuw activerend armoedebeleid onder de titel 'De cirkel doorbreken'. Onlangs ging hij met rijke bankiers op een bijstandsbudget winkelen. 'Sommigen zijn na afloop kapot, van al het denken.'

Ook een initiatief van Embrechts is de Quiet500, een glossy magazine dat - als tegenhanger van de in Quote gevierde rijkdom - in krachtige portretten mensen in armoede laat zien, en dat het iedereen kan overkomen. Het eerste exemplaar werd op Wereldarmoededag aan Sociale Zaken-staatssecretaris Jetta Klijnsma overhandigd. Eric Rugebregt, geportretteerde uit de Quiet, vertelt zijn persoonlijke en indringende verhaal. Over hoe het is om vanuit een goede baan in armoede te raken, de stapels sollicitaties, de institutionele hulp, de schaamte en de uiteindelijke gang naar de Voedselbank.

Journalist en socioloog Annemiek Onstenk - tevens initiatiefnemer van het eenmalige landelijke magazine Qracht500 - houdt een column, waarin zij betoogt dat het afgelopen moet zijn armen als daders te behandelen.

Presentatie door Myrthe Hilkens, journalist en politiek duider bij Pauw.

© Maarten Albrecht


1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...