Ministers Opstelten en Hennis-Plasschaert openen Nationaal Trainingscentrum, Vught

Kasteel Maurickin in Vught
datum 27 november 2014
plaats Vught
aanwezigen I.W. (Ivo) Opstelten i, J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Hennis-Plasschaert van Defensie openen op donderdag 27 november het Nationaal Trainingscentrum (NTC). Op het NTC wordt multidisciplinair getraind door Defensie, civiele partners en hulpverleningsinstanties waaronder politie, brandweer en GGD/GHOR. De nadruk van de trainingen ligt op het terrein van Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire incidentenbestrijding.

Door de hightech opzet en ruime CBRN trainingsmogelijkheden is het NTC uniek in Europa. In de verschillende gebouwen en locaties, waaronder een realistisch nagebouwd metrostation, is het mogelijk om brandweer, politie, ambulancediensten, krijgsmachtdelen en alle overige hulpverlenende instanties op maat te (laten) trainen en voor te bereiden op rampen of incidenten waarbij sprake is van chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen. Het NTC is een onderdeel van het Defensie CBRN Centrum dat zowel civiel als defensie-breed opereert en waarbij het Commando Landstrijdkrachten verantwoordelijk is voor de logistieke aspecten en aansturing.

Het NTC past in de ambitie van beide ministers om de civiel-militaire samenwerking te versterken. Eind 2012 zijn er door de ministers afspraken gemaakt over de versterking van deze samenwerking. Een structurele en gegarandeerde ondersteuning aan alle civiele autoriteiten tijdens CBRN incidenten maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Het gezamenlijk multidisciplinair opleiden en trainen en een verbeterde uitwisseling van CBRN kennis tussen alle civiele en militaire partijen kunnen nu worden geïntensiveerd. De bewindslieden spraken toen uit warme voorstander hiervan te zijn. Doel van de samenwerking is meer veiligheid voor hetzelfde geld.


1.

Meer over...