Ga confrontatie aan tegen racisme en discriminatie

Met dank overgenomen van A. (Ahmed) Marcouch i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2014, 10:02.

De aanpak van racisme en discriminatie moet veel doeltreffender worden. We mogen niet langer tolereren hoe mensen op straat of via de social media worden beschimpt om hun huidskleur, hun geloof of hun seksuele geaardheid. De PvdA wil dat het kabinet racisme en discriminatie gaat behandelen als high impact crimes. Dat betekent een hogere prioriteit, meer veroordelingen en een doeltreffendere aanpak door politie en justitie. Daar zal ik voor pleiten tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Racisme en discriminatie moeten veel vaker tot een veroordeling leiden, de daders moeten geconfronteerd worden met de impact van hun gedrag op de slachtoffers.

Het venijn in de reacties op de selfie van de Oranje-spelers toont aan dat discriminatie en racisme aan de orde van de dag zijn. Zeker nu dit soort laffe uitingen via de sociale media zo breed verspreid worden, kunnen we wel spreken van high impact crimes. De impact van racisme en discriminatie op het slachtoffer is net zo heftig als de impact van een overval of een inbraak. De Joodse gemeenschap is nu al bezig met de beveiliging van het Chanoekafeest dat over drie weken begint, en het aantal aangiftes vanwege anti-homogeweld is onverminderd groot. We kunnen niet langer tolereren dat deze vorm van haat onbestraft blijft. De aanpak moet wat de PvdA betreft veel doeltreffender. We moeten enerzijds de norm stellen door te zorgen dat discriminatie ook echt tot een veroordeling leidt. En anderzijds moeten we slecht gedrag afleren door daders te confronteren met hun slachtoffers.

Daarnaast wil ik van minister Opstelten weten of het Openbaar Ministerie voldoende instrumenten heeft om de daders te vervolgen. Als aangifte doen ook echt tot veroordeling leidt, zullen meer slachtoffers van discriminatie, zoals homo’s, joden en moslims, bereid zijn aangifte te doen. De percentages meldingen, aangiftes en veroordelingen per gemeente moeten daarom zijn terug te vinden in het jaarverslag van de Nationale Politie. De PvdA wil ook dat rechters de daders, naast een reguliere celstraf of boete, kunnen veroordelen tot een verplichte confrontatiestage bij de groep die zij discrimineerden. Dit moet leiden tot bewustwording bij de dader over de impact van zijn of haar daden.