Politiek Café: de publieke omroep van de toekomst, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 10 december 2014 19:30
plaats Utrecht
locatie Louis Hartlooper Tolsteegbrug 1 3511 ZN Toon locatie
aanwezigen R.R. (Ruard) Ganzevoort i, S. (Sander) Dekker i, F.Ch.W.Ch. (Frits) Lintmeijer i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Moet Bananasplit betaald worden met belastinggeld? Mag de overheid bepalen welke programma’s de publieke omroep maakt? Van wie is de publieke omroep eigenlijk? De publieke omroep is het onderwerp van dit Politiek Café.

De plannen van staatssecretaris Dekker met de publieke omroep roepen veel discussie op. De eén vindt ze nog niet ver genoeg gaan, de ander noemt ze betuttelend. De staatssecretaris wil dat de publieke omroep onderscheidender wordt en het publiek betrekt bij de programmering. Wij laten ons graag betrekken, en gaan daarom in dit Politiek Café vast nadenken over de rol van de publieke omroep.

Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort verzorgt de inleiding op het onderwerp. We staan stil bij de vraag wat nu eigenlijk het publieke belang is van de omroep. Verder onderzoeken we in een paneldiscussie wat de taak van de publieke omroep moet zijn. Hierbij gaan we moeilijke vragen niet uit de weg.

In het panel nemen zitting:

  • Taco Rijssemus, directeur Media KRO/NCRV
  • Marjan Hammersma, DG Cultuur & Media bij OCW
  • Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiek VU
  • Frits Lintmeijer, adviseur strategie en communicatie; oud-wethouder Utrecht

Meer weten over de plannen van staatssecretaris Dekker? Het staat allemaal op de website van de Rijksoverheid.

Opgeven is niet nodig en de toegang is gratis.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...