Franse film Harvest wint Filmprijs Gezonde Werkplekken in Leipzig

Met dank overgenomen van Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) i, gepubliceerd op maandag 10 november 2014.

De winnaar van de Filmprijs Gezonde Werkplekken 2014 is bekend: de jury heeft de prijs toegekend aan Harvest van Paul Lacoste. De prijs wordt tijdens het Internationale Festival van Leipzig voor documentaires en animatiefilms (DOK Leipzig) uitgereikt door EU-OSHA, het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk i. EU-OSHA, dat de prijs inmiddels voor het zesde jaar ondersteunt, gaat de film overal in Europa vertonen om de bewustwording omtrent problemen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) te vergroten.

In Harvest, van Paul Lacoste, zien we een groep van twintig druivenplukkers in het zuiden van Frankrijk. Zowel de ouderen als de jongeren onder hen werken op basis van een precair contract als seizoenarbeider. Tijdens de oogst kampen ze met een hoge werkdruk, hittegolven en blaren van het knippen, en ontwikkelen zich kortdurende vriendschappen.

Volgens de jury geeft Harvest een indringend en visueel opmerkelijk beeld van deze werkers en hun omgeving: ‘“Een makkelijke manier van leven bestaat niet”, zegt een van de personages in deze betekenisvolle film, waarin een zorgvuldig geconstrueerd verhaal wordt verteld in een visuele taal die aansluit bij het landschap. De personages worden waardig en respectvol behandeld, en achter de koetjes en kalfjes ontvouwen zich diepere verhalen; subplots verschijnen - als druiven aan de trossen die worden geplukt. Door middel van een indrukwekkende beeldtaal in impressionistische stijl beschrijft de film een bijzondere gemeenschap. Een en ander resulteert in een veelomvattende film met krachtige details - trouw aan de natuur en aan de protagonisten.'

Voor de Filmprijs Gezonde Werkplekken zijn inzendingen ontvangen van regisseurs van over de hele wereld. De acht genomineerde films van dit jaar stonden tijdens DOK Leipzig borg voor zeer uiteenlopende thema's, waaronder de laatste dagen van een autofabriek in Moskou, de ondergang van de traditionele visserij in familieverband in Spanje en het bestaan als jongere op de Franse arbeidsmarkt.

EU-OSHA is er trots op deze prijs te ondersteunen. De documentaire is een dynamisch medium dat tot de verbeelding spreekt en het publiek de gelegenheid biedt zich te verdiepen in de OSH-problemen waarmee mensen over de hele wereld kampen. De prijs speelt als onderdeel van de campagne 'Een gezonde werkplek' van het Agentschap een centrale rol in de bewustwording rond OSH-kwesties, door:

  • veilige en gezonde werkplekken in Europa te bevorderen;
  • het debat te stimuleren;
  • filmregisseurs aan te moedigen om kritische films over risico's op de werkplek te maken die mensen aan het denken zetten;
  • het film- en videoarchief van EU-OSHA uit te breiden.

EU-OSHA laat 1 000 dvd's maken van Harvest, met ondertiteling in meerdere Europese talen, en zal de film in heel Europa vertonen via zijn netwerk van nationale steunpunten.

Links:

Filmprijs Gezonde Werkplekken 2014 (alleen in het Engels)