Nationaal belang in een internationale wereld, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 3 december 2014 17:15 - 18:30
plaats Den Haag
locatie Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 Toon locatie
aanwezigen H. (Hans) Goslinga i, J.J. (Joram) van Klaveren i, M.H. (Max) van Weezel, M. (Michiel) Servaes i, J.M. (Josje) den Ridder i e.a.
organisatie ProDemos i

Naar aanleiding van de essaybundel ‘Nationaal belang in meervoud’, waarin de invloed van internationalisering op het evenwicht binnen de Nederlandse samenleving onder de aandacht wordt gebracht, organiseren de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), ProDemos en het Montesquieu Instituut gezamenlijk twee bijeenkomsten in Den Haag.

Er is momenteel veel onrust in de wereld. In zowel het Midden-Oosten, Oekraïne en Afrika is de situatie alarmerend en dat is ook merkbaar in Nederland. Er is een sfeer van onvrede, onbehagen en onmacht en er zijn heftige onderlinge debatten tussen de bevolkingsgroepen. Stigmatisering en radicalisering lijken te dreigen. De overheid reageert hier onder meer op met inperking van vrijheden en rechten.

Tijdens de twee bijeenkomsten kijken we vanuit de actualiteiten naar de invloed van ontwikkelingen in het buitenland op de democratie in Nederland. Welke invloed heeft dit op de Nederlandse samenleving en (het vertrouwen in) onze democratische rechtsstaat? Is er sprake van een keerpunt in de geschiedenis?

Bijeenkomst 3 december : Wat is er aan de hand? De situatie verklaard.

Tijdens de eerste bijeenkomst op 3 december zal worden gesproken over wat er precies aan de hand is in de wereld en in Nederland. Waar komt de huidige onvrede en het populisme vandaan? Hoe uiten deze begrippen zich op dit moment? En wat is de huidige betekenis hiervan voor de democratie in Nederland?

Een panel van deskundigen bestaande uit wetenschapper Josje den Ridder (SCP), journalist Hans Goslinga (RMO essayist), Michiel Servaes (Tweede Kamerlid PvdA) en Joram van Klaveren (Tweede Kamerlid VNL) zullen onder leiding van moderator Max van Weezel een gesprek voeren over het onderwerp, waarna het aanwezige publiek gelegenheid vragen te stellen en zich in het debat te mengen.

De tweede bijeenkomst zal plaatsvinden op 10 december en zal ingaan op de vraag: "Wat is er aan te doen?" en zal gaan over een mogelijke aanpak door politiek en samenleving. Meer informatie

Praktische informatie

Woensdag 3 december

Tijd: 17.15 - 18.30 uur

Locatie: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

De toegang gratis. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...