Banning Conferentie over de ziel van Europa (Amsterdam)

Amsterdam
© PDC
datum 30 november 2014 14:30 - 17:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen M.A.M. (Marleen) Barth i, N.J. (Nico) Schrijver i, K.P. (Kati) Piri i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

TAGS: Lezing

In haar buitenlands beleid stelt de Europese Unie gedeelde waarden centraal. Hoe hechter de relatie van een land met de EU, hoe meer gedeelde waarden er zijn. Europa is een waardengemeenschap. Het verdrag dat in de plaats kwam van de Europese Grondwet, verwijst naar de culturele, religieuze en humanistische tradities van Europa. Maar wat betekenen die tradities en levensbeschouwelijke waarden nog als steeds minder mensen een uitgesproken levensovertuiging aanhangen? Daarover spreekt Eerste Kamerlid Nico Schrijver tijdens de Banning Conferentie.

Wat is de “ziel” van Europa? En wat betekent die Europese waardengemeenschap in de praktijk? Waarden zijn immers niet los te koop - ze tellen pas als je ze ergens aan verbindt. Betekent die waardengemeenschap dan geen oorlog, een ruimhartige verzorgingsstaat of iets heel anders? En welke consequenties heeft dit voor het Europees buitenlandbeleid en Europese sociaaldemocratische politiek? Op deze vragen zal Nico Schrijver ingaan tijdens zijn speech. Europarlementariër Kati Piri (PvdA) en Dion van den Berg (PAX) verzorgen een reactie. Vervolgens is er ruimte voor een gesprek met de zaal.

Presentatie en gespreksleiding is in handen van Eerste Kamerlid Marleen Barth.

Organisatie: Banning Vereniging


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...