Brief regering; Voorhang verlaging beschikbaarheidbijdrage academische zorg - Academische zorg

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 32864 - Academische zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Academische zorg; Brief regering; Voorhang verlaging beschikbaarheidbijdrage academische zorg
Document­datum 28-10-2014
Publicatie­datum 28-10-2014
Nummer KST328643
Kenmerk 32864, nr. 3
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

32 864 Academische zorg

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Ontvangen ter Griffie op 22 oktober 2014.

Het besluit tot het doen van een aanwijzing kan niet eerder worden genomen dan op 21 november 2014

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 oktober 2014

Teneinde tijdig uitvoeringsmaatregelen te kunnen laten nemen ben ik genoodzaakt u thans reeds te berichten over een mogelijk voornemen tot het treffen een aanwijzing aan de Nederlandse Zorgautoriteit, verder te noemen de zorgautoriteit.

Deze brief bevat de zakelijke inhoud van de aanwijzing die ik op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) aan de zorgautoriteit, van plan ben te geven over de aanpassing van de beschikbaarheidbijdrage academische zorg en kapitaallasten academische zorg. Overeenkomstig artikel 8 van de WMG ga ik tot het geven van de aanwijzing niet eerder over dan nadat dertig dagen zijn verstreken na verzending van deze brief.

Aanleiding

De algemeen financieel-economische situatie en de hoogte van de collectieve uitgaven nopen tot een beheerste kostenontwikkeling in de gezondheidszorg en een meer doelmatig gebruik van de beschikbare middelen.

In het Regeerakkoord VVD-PvdA (Bruggen slaan; Kamerstuk 33 410, nr. 15) kondigt het kabinet aan de beschikbaarheidbijdrage academische zorg vanaf 2015 taakstellend met € 70 miljoen te verlagen (tabel pagina 54). Ik ben voornemens een aanwijzing aan de zorgautoriteit te geven om uitvoering te geven aan dit voornemen uit het regeerakkoord.

Achtergrond

De acht umc’s en het NKI-AVL ontvangen een beschikbaarheidbijdrage voor het verlenen van academische zorg. Dit betreft het uitvoeren van topreferente zorg en innovatieve zorg, en de ontwikkeling van nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling. De kapitaallasten die samenhangen met deze academische zorg worden via een aparte beschikbaarheidbijdrage bekostigd.

Wijziging van de omvang van de beschikbaarheidbijdrage academische zorg leidt automatisch ook tot een wijziging van de omvang van de beschikbaarheidbijdrage kapitaallasten academische zorg (vgl. Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 december 2012 inzake beschikbaarheidbijdrage academische zorg; Stcrt. 2012, nr. 26373). De korting van structureel € 70 miljoen vanaf 2015 is een som van een korting op de beschikbaarheidbijdrage academische zorg- en kapitaallasten academische zorg.

Op 29 mei 2012 is het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) naar umc’s opgeleverd (Kamerstuk 33 278, nr. 1, 29 mei 2012). In het IBO umc’s stond de vraag centraal of de huidige manier van financiering en aansturing van umc’s nog wel doelmatig is en of hier aanpassing gewenst is. Het IBO umc’s concludeert dat de umc’s doelmatiger hun zorg kunnen verlenen. Transparantie, verdere concentratie van zorg en mogelijke toetreding door andere instellingen dan umc’s leiden volgens het IBO tot een doelmatigheidswinst van € 70 miljoen. Het kabinet heeft de besparing van € 70 miljoen opgenomen in het regeerakkoord. Deze besparing is tevens opgenomen in de begroting van het Ministerie van VWS van 2014 (hfdst 6 Verdieping financieel beeld zorg, tabel 11).

Naar aanleiding van het IBO-rapport zijn de umc’s gestart met het transparantietraject ROBIJN (Rijks Overheids Bijdrage IJverig Nageplozen), met onder andere als doel het integraal transparant maken van de publieke taken van de umc’s en het scherper definiëren van de academische functie van de umc’s. Deze resultaten kunnen de umc’s gebruiken bij het vormgeven van een meer doelmatige zorgverlening. De resultaten van ROBIJN worden naar verwachting eind 2014 bekend. Ik heb er vertrouwen in dat de umc’s vanaf 2015 doelmatiger hun academische zorg kunnen verlenen en de in het IBO-rapport aangegeven doelmatigheidswinst behalen. Het is van belang om thans over te gaan tot korting van de beschikbaarheidbijdrage academische zorg om de in het regeerakkoord ingeboekte taakstellende besparing van € 70 miljoen vanaf 2015 te realiseren.

Aanwijzing aan de zorgautoriteit

Ik ben voornemens in mijn aanwijzing de zorgautoriteit het volgende op te dragen:

    • • 
      Verlaag het totaal aan beschikbaarheidbijdragen academische zorg en kapitaallasten academische zorg vanaf 2015 structureel met € 70 miljoen per jaar ten opzichte van de Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 december 2012 inzake beschikbaarheidbijdrage academische zorg (Stcrt. 2012, nr. 26373)

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.