Barroso: "Europa is niet de reden van de crisis: zij is deel van de oplossing"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 22 oktober 2014, 15:25.

Na twee mandaten en tien jaar als Voorzitter van de Europese Commissie i, is José Manuel Barroso i er klaar voor om de fakkel over te dragen aan Jean-Claude Juncker i. We spraken Barroso over hoe hij op zijn tweede mandaat terugblikt. Hij vertelde ons dat de crisis niet van de EU komt maar van onverantwoordelijk gedrag door de financiële markten en bepaalde landen.

Tien jaar zijn nu voorbij. Uw tweede ambtstermijn werd gekenmerkt door twee woorden: crisis en bezuinigingen. U hebt eerder gezegd dat wij voorzichtig moeten zijn wat betreft de aantrekkingskracht van pessimisme in Europa. Hoe ziet u dit nu?

Ik denk dat het belangrijk is voor de Europeanen om te weten dat de crisis niet is gecreëerd door Europa. De crisis is ontstaan door onverantwoord gedrag van de financiële markten en ook door het onverantwoordelijke gedrag van regeringen die een overmatige schuldenlast lieten ontstaan. Europa is niet de oorzaak van de crisis. Europe is deel van de oplossing.

De Europese Commissie i heeft, samen met het Europees Parlement i, maar ook natuurlijk met de Raad al die jaren gestreden om een oplossing te vinden. Echter, de Europese Unie i is slechts een deel van Europa. Wij kunnen niet alle verantwoordelijkheid nemen voor dat wat er gebeurt - goed of slecht - in Europa.

Ik vind dat we er alles aan hebben gedaan om de stabiliteit terug naar Europa te brengen, om de voorwaarden voor groei te creëren. Als u mij nu vraagt of ik meer actie in termen van investeringen zou willen zien, zou ik ja zeggen en ik heb dit ook voorgesteld. Het Parlement heeft me gesteund toen we aangedrongen op een ambitieuzere begroting, maar we moeten de wil van al onze landen te respecteren.

Ik denk dat de kritiek dat de Europese Unie niet alles wat mogelijk was, heeft gedaan om de crisis aan te pakken, volkomen oneerlijk en niet correct is.

Wat zou u anders doen als u opnieuw zou kunnen beginnen?

Ik heb veel geleerd en er zijn veel dingen die ik anders had kunnen doen. Alles wat we deden, hebben we altijd gedaan met de beste intentie en we deden goede voorstellen met de informatie die we op dat moment hadden.

Als achteraf niet alle voorstellen konden worden aangenomen, kan ik die verantwoordelijkheid niet nemen, omdat de Europese Unie niet alleen de Europese Commissie is. Dit is een fout idee. Dit is wat de populisten zeggen: dat de Europese Commissie alles in Brussel beslist en het is onjuist. Wij nemen het initiatief, maar de beslissingen worden genomen door het Europees Parlement en door de Europese regeringen en in sommige gevallen namen de overheden te veel tijd of ze waren niet klaar voor meer ambitie. Ik denk dat wat we gedaan hebben in beginsel goed was en ik blijf daarbij.

Hoe kunt u de relatie tussen het Parlement en de Commissie van de afgelopen tien jaar beschrijven?

Het Parlement is een zeer belangrijk onderdeel van onze Europese Unie. Ik respecteer het zeer. Sommige politieke krachten moeten kiezen of ze gewoon een protestkracht willen zijn of deel van het Europees bestuur. Er waren de afgelopen tien jaar veel moeilijke momenten, maar uiteindelijk kregen we alle compromissen die we nodig hadden en ik wil het Europees Parlement daarvoor bedanken.

REF. : 20141017STO74415