Minister Opstelten verricht kick-off campagne Alert Online, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 27 oktober 2014 12:00
plaats Den Haag
aanwezigen I.W. (Ivo) Opstelten i e.a.
organisatie Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) i

Van 27 oktober tot en met 6 november 2014 vindt Alert Online, de landelijke awareness campagne over cyber security, weer plaats. Alert Online hoofdpartners NWO, SURFnet en Kennisnet treden samen op als host voor de kick-off van de campagne. Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie zal die dag bij NWO het startschot geven. In totaal vragen zo’n 140 partners van Alert Online uit de publieke en private sector gezamenlijk aandacht voor digitale veiligheid - thuis, onderweg en op werk.

Alert Online: Weet wat je doet!

Dit jaar is het thema van de campagne ‘Kennis over cyber security’. In Nederland zijn we steeds vaker en langer online. Op het werk, op school, thuis of onderweg. Met onze telefoon, tablet of computer. Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust dat dit risico’s met zich meebrengt. Zo kunnen we met 1 muisklik onbedoeld onze eigen computer of zelfs een heel netwerk besmetten. Of creditcardgegevens uit handen geven aan criminelen.

Alert zijn op de risico’s is dus belangrijk. Maar weten we ook wat we kunnen doen om ze te verminderen? Alert Online, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap, helpt om de kennis over online veiligheid te vergroten. Voor jong en oud en van werkvloer tot boardroom. Met duidelijke en praktische tips en trucs over hoe we veilig online kunnen zijn.

Deze tips en trucs alsmede het hele programma van Alert Online en de activiteiten van partners, zijn te vinden op de campagnewebsite www.alertonline.nl

Programma kick-off

Media zijn van harte uitgenodigd om bij het hele programma aanwezig te zijn.

12.00-13.00 uur

Ontvangst en gelegenheid voor bezoek aan de informatiemarkt waar de 8 hoofdpartners van Alert Online zich presenteren. Zo presenteert Surfnet bijvoorbeeld een speciaal ontwikkelde cyber security awareness mindgame die door onderwijsinstellingen kan worden gebruikt om het digitale bewustzijn in hun instelling verder te verhogen. Maakt de Universiteit Twente onder meer via een virtuele waarzegger en een masterclass hacken scholieren van middelbare scholen bewust van de ‘gevaren’ van internet. En laat de Betaalvereniging Nederland zien hoe men zich het best online kan t beschermen. Daarvoor is ook de acteur aanwezig uit hun spotjes over online zelfverdediging.

13.00-14.00 uur

  • Welkom door Hans de Groene, directeur NWO
  • Minister Opstelten geeft het startsein voor de campagne Alert Online
  • Wilma van Dijk, directeur Cyber Security van de NCTV, presenteert de resultaten van het cybersecurity awareness onderzoek 2014
  • Onder leiding van Bart Jacobs (Radboud Universiteit Nijmegen) gaan Herbert Bos (Vrije Universiteit Amsterdam), Erwin Bleumink (CEO SURFnet) en Remco Pijpers (expert schoolveiligheid en sociale media bij Kennisnet) in discussie over het belang van kennis in cybersecurity onderzoek en onderwijs voor de samenleving.

14.00-15.00 uur

Aansluitend zal minister Opstelten een ronde maken langs de verschillende stands om zich door de aanwezige partners te laten informeren over hun inzet tijdens de campagne . Daarbij is er voor media tevens de mogelijkheid voor het afnemen van interviews.


1.

Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ)

Dit ministerie i bestond in 2010-2017 en hield zich bezig met rechtspleging en rechtshandhaving, jeugd en sanctietoepassing, de politie en terrorismebestrijding en veiligheid. Het ministerie was belast met wetgeving op het gebied van privaatrecht, straf- en sanctierecht, administratief recht en bestuursrecht en met het bewaken van de kwaliteit van de wetgeving.

Tot 2010 viel de politie zowel onder Justitie als Binnenlandse Zaken (met Defensie als verantwoordelijk ministerie voor de Marechaussee). In 2017 werd de naam gewijzigd in 'Justitie en Veiligheid i'.

2.

Meer over...