Wok-akkoord goed voor horeca, koks en consumenten

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op vrijdag 3 oktober 2014, 2:26.

Soms kun je als Kamerlid echt een verschil maken. Gewoon door een concreet probleem op te helpen lossen. Dat lukt niet altijd. Politiek is een spel, waarin je niet altijd winnen kan. Heel vaak probeer je uit alle macht iets te bereiken, maar vis je toch achter het net. Maar de keren dat het wel leukt om het leven van ondernemers en hardwerkende Nederlanders iets makkelijker te maken, geven meer dan genoeg voldoening om die teleurstellingen goed te maken. Zeker als je daarbij een ietwat onwillige minister tot actie kan aanzetten.

Wat was er aan de hand? Door ondoordacht snel nieuwe regels voor werkvergunningen in te voeren, dreigde minister Asscher van Sociale Zaken de Aziatische horeca in grote problemen te brengen. Door de nieuwe regels verloren veel gespecialiseerde Aziatische koks hun tewerkstellingsvergunning. Tegelijkertijd lukte het niet om goede en gemotiveerde Nederlandse koks te vinden. Terwijl er zat werkloos thuis zitten.

Ik heb toen dat duidelijk werd hard aan de bel getrokken bij Asscher en ben samen met de Aziatische horeca op zoek gegaan naar een oplossing. Hoe? Heel simpel. De Aziatische horeca gaat zorgen voor stageplaatsen en opleidingen zodat Nederlandse koks zich in de Aziatische kookkunst kunnen bekwamen. En Asscher? Die zorgt dat, zolang er nog te weinig Nederlandse keukentoppers zijn, de gespecialiseerde Chinees of Japanner hier nog even aan de slag kan blijven.

Een goede oplossing dus, mede dankzij een minister die zijn starre houding liet varen. En terecht, want malafide personen die de boel versjteren moet je pakken. Maar de goeden mogen nooit onder de kwaden lijden. Ik ben blij dat ik aan een mooie oplossing bij mocht dragen, met een tevreden horeca en zicht op meer werk voor Nederlandse kok als resultaat. Dat smaakt ook letterlijk naar meer.