Vrijhandelsverdragen kosten banen

Met dank overgenomen van A.M.C. (Anne-Marie) Mineur i, gepubliceerd op dinsdag 30 september 2014, 12:23.

Kandidaat-commissaris Cecilia Malmström

“Vrijhandelsverdragen zullen ook betekenen dat sommige mensen hun baan kwijt raken”, zei Cecila Malmström maandag, bij de hoorzitting voor de nieuwe eurocommissaris voor de handelscommissie. Dat is bijzonder, want haar voorganger, Karel De Gucht, hield altijd stug vol dat vrijhandelsverdragen alleen maar winnaars opleveren. Malmström erkent nu eindelijk dat er ook verliezers zijn. “Daar gaan we naar kijken”, beloofde ze. Europarlementariër Anne-Marie Mineur vindt het tijd worden.

“Ook het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA) uit 1994 blijkt vooral verliezers te hebben opgeleverd”, zegt Mineur. “Dat is onderzocht door de OESO. In plaats van 20 miljoen banen, zoals Bill Clinton had beloofd, leverde NAFTA een half tot een heel miljoen werklozen in de Verenigde Staten, en een miljoen werklozen in Mexico op. Toch weigert Malmström conclusies aan die uitspraak te verbinden. Ze wil niet opnieuw onderhandelen met de Amerikanen of de Canadezen om ISDS af te schaffen, het omstreden tribunaal waar bedrijven en investeerders staten kunnen aanklagen wanneer die hun handelsbelangen schaden. Ze is ook niet bereid om de nationale parlementen van Europa te laten meepraten over het vrijhandelsverdrag met Canada, waar nu als eerste over besloten gaat worden. Ze bouwt gewoon door aan één grote interne markt voor de Europese Unie en Noord-Amerika.”

Mineur vindt het erg vreemd dat vrijwel niemand wijst op deze grote inbreuk op de democratische besluitvorming. “Over de Europese Grondwet is een referendum gehouden, en terecht. Maar het weghalen van de grenzen tussen de Amerikaanse, de Canadese en de Europese markt gaat geluidloos, en zonder dat iemand het erover heeft. Over het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) mogen zelfs de nationale parlementen niet meepraten. Over het verdrag met de Verenigde Staten (TTIP) worden de nationale parlementen wel geraadpleegd, maar ja, dan is dat verdrag met Canada er al. De Amerikaanse multinationals die zaken willen doen met Europa hebben dan allang een filiaal geopend in Canada. Waarom zou je dan nog tegenstemmen?”

Malmström belooft wél meer transparantie rondom de vrijhandelsverdagen. Mineur: “Daar zullen we haar uiteraard aan houden, maar het is niet genoeg reden om overstag te gaan. De SP gaat de kandidatuur van Malmström niet steunen.”