Abel Herzberglezing ***UITVERKOCHT***, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 7 augustus 2020
kalender

Abel Herzberglezing ***UITVERKOCHT***, Amsterdam

datum 21 september 2014 15:30
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen E.E. (Eberhard) van der Laan i e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Lezing

Eberhard van der Laan spreekt de 25ste Abel Herzberg lezing uit. Voorafgaand aan de lezing kunt u kijken naar de documentaire Abel Herzberg uit 1998 van Renée Sanders. De vertoning van de film begint om 14.30 uur. De lezing begint om 15.30 uur.

De Tweede Wereldoorlog heeft in Amsterdam diepe sporen achtergelaten. Stad van verzet; de enige plaats in Europa waar gestaakt werd tegen de bezetters. En ook stad waar gruwelijke massadeportatie plaatsvond. De blijvende spanning tussen die twee uitersten maakt dat de oorlog maar geen geschiedenis wil worden. Schuld, schaamte, wraak, bescherming en vergeving blijven begrippen met een extra gewicht, het gewicht van de Amsterdamse oorlogsjaren.

Met die sporen wordt een Amsterdamse burgemeester geconfronteerd vanaf de eerste dag van zijn aantreden. In de omgang met de Joodse gemeenschap; bemiddelingen bij het Joods Marokkaans netwerk, tegoeden bij de gemeentegiro en onterechte erfpachtboetes.

Abel Herzberg was een Joodse Amsterdammer, schrijver, dichter, denker, wiens morele kompas haarscherp stond afgesteld. Wat kunnen we leren van zijn opvattingen als we die leggen naast actuele Amsterdamse kwesties? En hoe kunnen we die twee uitersten die ons gezamenlijke verleden tekenen op een waardige en wijze manier, met eerbied voor de slachtoffers, betekenis geven voor toekomstige generaties, en toekomstige gebeurtenissen?

De lezing is zondag 21 september vanaf 15.30 live te bekijken op www.rodehoed.nl/livestream.

Organisatie: Trouw i.s.m. Rode Hoed


1.

Meer over...