Machiavelli

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 6 januari 2009.

(Persbericht SP, 5 januari 2009)

Jan Marijnissen krijgt de Machiavelliprijs 2008. De oud-leider van de SP ontvangt deze voor de manier waarop hij “jarenlang op authentieke wijze de standpunten van zijn partij” in de Tweede Kamer heeft verwoord. Dat heeft de Stichting Machiavelli maandag bekendgemaakt.

De prijs voor goede communicatie wordt eind januari uitgereikt. De organisatie roemt Marijnissen om zijn authenticiteit en noemt hem op het gebied van communicatie “een kei”.

“Hij moet bij zijn binnenkomst in de Kamer meteen hebben aangevoeld dat authenticiteit een schaars goed was,” stelt de jury. “Oorspronkelijkheid was zijn handelsmerk, hij was en bleef ‘onze Jan’. Ook het directe contact met mensen is een belangrijk kenmerk van de SP onder Jan Marijnissen.

Ooit heette dat de massalijn, nu blijkt het een geweldige kracht waarmee het ingedutte partijenstelsel nieuw leven werd ingeblazen.” Zelfs zijn meest geduchte tegenstanders kunnen er niet omheen: “Jan Marijnissen heeft in veertien jaar Den Haag wel iets neergezet, zo schrijft de jury.

Door problemen met zijn gezondheid trad Marijnissen vorig jaar terug als fractievoorzitter van de SP. Op dit moment is hij gewoon Tweede Kamerlid en legt hij zich onder meer toe op het coachen van zijn collega’s. Na de volgende algemene verkiezingen keert hij niet meer terug in het parlement.

De stichting Machiavelli wil betekenisvolle uitwisseling van denkbeelden over communicatie tussen politiek, overheid en burgers bevorderen. De prijsuitreiking vind op 28 januari plaats in Den Haag. Eerdere winnaars van de Machiavelliprijs zijn onder meer columnist Jan Blokker, Pieter van Vollenhoven en burgemeester Gerd Leers van Maastricht.

Het SP-bericht over de uitreiking staat onder deze link.

‘De Journalist’ naar aanleiding van mijn toespraak vind je hier.