Uruzgan: het debat over de verlenging

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 16 december 2007.

Steun Afghanistan. Stop de Oorlog!

- Actie op het Plein maandagochtend -

De regering wil de missie in Uruzgan met twee jaar verlengen, ondanks de uitdrukkelijke afspraak met de NAVO dat Nederland volgend jaar afgelost zou worden. Hoewel de zogenaamde opbouwmissie een vechtmissie is geworden, willen de NAVO en de regering dat we blijven.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Maandag en dinsdag is het debat met de Tweede Kamer. Het filmpje laat een deel zien van een eerder debat dat ik had met premier Balkenende over de missie ‘Uruzgan’.

De SP organiseerde samen met andere partijen twee weken geleden een alternatieve hoorzitting. De meerderheid van de Tweede Kamer had met name voorstanders van de missie uitgenodigd. De sprekers op de alternatieve hoorzitting - waaronder Jan Pronk - waren zonder uitzondering kritisch over de manier waarop Nederland zijn middelen inzet in Afghanistan. Je kunt de bijdragen allemaal terug luisteren op de SP-site.

‘Door de constante gevechten, wordt het tegenovergestelde van wat men wil bereikt. De NAVO-missie vernielt meer dan ze opbouwt, waardoor de positie van de Taliban onder de bevolking enkel versterkt wordt’, aldus Arnold Karskens.

Er is een alternatief. In het noorden van Afghanistan is de ruimte en de veiligheid om echt aan sociale opbouw te werken. Zouden we daarin slagen dan kan de nieuwe werkelijkheid in het noorden de mensen in het zuiden overtuigen van de voordelen van de moderniteit, zoals schoon drinkwater, medisch zorg, onderwijs, welvaart, en minder kindersterfte.