Vergoeding voor asbestslachtoffers

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 29 november 2007.

Mensen die kanker hebben gekregen door asbest, komen vanaf 1 december in aanmerking voor een tegemoetkoming van de overheid. Ze kunnen eenmalig een bedrag van 16.500 euro krijgen.

Het ministerie van VROM zegt dat de tegemoetkoming is bedoeld om duidelijk te maken dat de samenleving betrokken is bij het leed van deze mensen. Het geld is alleen voor mensen die geen vergoeding krijgen van het bedrijf dat de ziekte heeft veroorzaakt.

Er was al een regeling voor mensen die als werknemer kanker hebben gekregen. De nieuwe is bijvoorbeeld voor mensen die bij een asbestfabriek hebben gewoond.

De SP heeft sinds haar oprichting al gestreden tegen asbest, en de verschrikkelijke gevolgen daarvan voor mensen. Niet zonder succes: Als grondstof is asbest inmiddels verboden en bestaat er voor de slachtoffers een regeling die hen behoedt voor een tweede, juridische lijdensweg.

In 2005 werd middels wetenschappelijk onderzoek bevestigd dat mensen in de regio Goor overleden aan blootstelling van asbest. De SP presenteerde toen het 10-puntenplan ‘Afscheid van asbest‘.