Scholierenstakingen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 26 november 2007.

De in de haast op de fiets gesprongen rector krijgt zijn scholieren niet mee terug naar school

De in de haast op de fiets gesprongen rector krijgt zijn scholieren niet mee terug naar school. Protest voor de Tweede Kamer

De scholieren lieten vorige week, maar ook vandaag flink van zich horen. Helaas niet overal even netjes.

Het protest tegen de ‘lege lesuren’ is wel terecht. Tientallen leerlingen urenlang ophokken zonder een leraar in de buurt is idioot. Leerlingen willen goede les, van goede leraren.

De regering stelt vandaag voor dat er een minimum moet zijn van 1000 klokuren les in de onderbouw. Dat is 40 uur minder dan de huidige wet. Deze uren kunnen worden besteed aan begeleiding voor leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben. Deze activiteiten zijn niet verplicht. De SP zal de regering vragen of daarmee de kwaliteit van de lessen wordt gegarandeerd. Zonder garantie op kwalitatief goede lessen zijn discussies over uren erbij of uren eraf zinloos. De lesuren moeten simpelweg gevuld worden met goede lessen onder begeleiding van een leraar, niet met neplessen. Jarenlang te weinig investeren in het onderwijs zorgt ervoor dat scholen nu hun lessen niet meer volkrijgen. Het is dan ook belachelijk dat het ministerie de scholen daar ook nog eens voor wil beboeten.

De SP wil dat er genoeg wordt geïnvesteerd in het onderwijs zodat er voldoende goede les gegeven kan worden. Tot die tijd zijn boetes uit den boze. Vernielingen overigens ook.