Ledendag, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Elk jaar weer bezoeken honderden GroenLinksers de ledendag om een kijkje te nemen achter de schermen van de GroenLinkse politiek. We krijgen altijd veel enthousiaste reacties. Ben je lid? Kom ook!

Je kunt meer te weten komen over GroenLinks zelf en over actuele politieke onderwerpen. Er zijn workshops over debatteren, perscommunicatie, campagnevoeren en een scala aan inhoudelijke thema's. Verder zijn er rondleidingen door het gebouw, dat geleidelijk aan steeds duurzamer wordt en waarin monumentale waarden worden hersteld. Natuurlijk is er ook een inspirerende speech van Bram van Ojik, waarin hij in zal gaan op de actuele politieke situatie in ons land.

Programma (onder voorbehoud)

Erica Meijers: Waar is de politiek?

Waaruit bestaat de politieke dimensie van de samenleving? En hoeveel ruimte is daarvoor vandaag? Hoofdredacteur van de Helling Erica Meijers presenteert in deze workshop het onderwerp van de nieuwe Helling. Wie houdt zich in onze samenleving nog bezig met het algemeen belang?

Tijd: 12.30 uur - 13.15 uur

Locatie: Zaal 2

Campagnestrategieën: hoe breng jij GroenLinks in de media?

Samen met Suzanne Vrielink, coördinator van de GLCrew en Ivo Verburgh bedenk je ludieke acties voor GL. Hoe haak je op de juiste manier in op actualiteiten zoals Hoe haak je op de juiste manier in op actualiteiten zoals destijds de acties rondom Wilders en Shell. Bedenk het beste plan met je team en wie weet voeren we jouw actie daadwerkelijk uit.

Tijd: 12.30 - 13.15 en 15.15 - 16.00 uur

Locatie: Zaal financiën

College Bas Eickhout ' Energiebeleid'

Van Rusland tot Groningen: energiebeleid staat meer dan ooit tevoren hoog in het vaandel in de Nederlandse politiek, en terecht. GroenLinks pleit voor een groene Energie-Unie. Bas Eickhout weet er alles van. Na een college kun je met hem in discussie over deze hedendaagse problematiek.

Tijd: 12.45 - 13.45 uur

Locatie: Zaal 1

Bestuurlijke indeling Nederland (Rik Grashoff + Frits Lintmeijer)

Tijd: 13.45 uur - 14.45 uur

Locatie: Zaal 2

Achter de schermen bij de fracties

Fracties doen meer dan wat je op TV ziet. Hoe ziet hun werkdag er uit? Wat komt er allemaal bij kijken? Met Steven de Vries, Liesbeth van Tongeren en Judith Sargentini.

Tijd: 13.30 uur - 14.15 uur

Locatie: Zaal financiën

Debat 'Toekomst van de zorg'

Wat betreft de Zorg gaat er in Nederland veel veranderen. Laat je bijpraten door Detlev Cziesso, wethouder in Apeldoorn, en Patrick Rijke, raadslid in Zwolle. Daarna willen zij graag horen wat leden er van vinden, wat zijn de positieve kanten en waar maak je je zorgen om. En wat betekent dat voor de GroenLinkse politiek?

Tijd: 14.00 uur - 15.00 uur

Locatie: Zaal 1

Militaire interventies door Marjolein Meijer

GroenLinks voert dit najaar een partijbreed gesprek over Militaire Interventies (wanneer wel, wanneer niet?). Tijdens de ledendag wordt de video die als inhoudelijke input van de discussie functioneert vertoond en zal Marjolein Meijer (Internationaal Secretaris van het Partijbestuur) toelichting geven over het verloop van dit gesprek. Daarnaast wordt er gelegenheid geboden om input te leveren voor de discussie aan de hand van de dilemma's uit het startdocument voor het gesprek [link naar startdocument].

Tijd: 15.15 uur - 16.15 uur

Locatie: Zaal 1

Het Groen van GroenLinks - Amelie Veenstra

Tijd: 15.15 uur - 16.00 uur

Locatie: Zaal 2

Sessies die vaker worden aangeboden

Workshop pitchen

Politici zijn getraind te pitchen. Trainer Felicitas Crutzen geeft een workshop en leert je hoe je voor te bereiden op een pitch. Je gaat met verschillende onderwerpen aan de slag en leert om te gaan met verschillende typen publiek. Er is veel ruimte om zelf aan bod te komen en jouw pitch uit te proberen.

Tijd: 12.45-13.30 uur en 13.45 - 14.30 uur

Locatie: Kamer Abe

Workshop debatteren

Debatleidster Annemiek de Crom leert je de kneepjes van het vak debatteren: hoe onderbouw je je verhaal, hoe gebruik je je argumenten en wat is framing nu precies? In kleine groepjes ga je aan de slag en er is veel ruimte voor interactie.

Tijd: 14.45 uur - 15.30 uur en 15.45 - 16.30

Locatie: Kamer Abe

Off the record sessies

Politieke spelletjes spelen zich vaak af achter gesloten deuren. Wat wordt er bedoeld met politiek wisselgeld? Zo vertelt Jesse Klaver over zijn onderhandelingen over het leenstelsel in de achtertuin van een VVD'er en Bas Eickhout over de totstandkoming van de nieuwe Europese Commissie en de hoorzittingen waaraan het Europarlement de beoogde commissarissen deze weken onderwerpt.

Tijd: 12.30 - 13.15 uur, 14.00 - 14.45 uur en 15.00 - 15.45 uur

Locatie: Kelder

GL Ganzenbord

Geleid door de boeiende en mooie anekdotes van Henk Nijhof leer je op een luchtige manier allerlei feitjes van de geschiedenis van onze partij. In teams ga je aan de slag en wie wint krijgt een prijs.

Tijd: 12.45 - 13.30 uur, 14.00 - 14.45 uur en 15.15 - 16.00 uur

Locatie: Kamer Jaap

Rondleiding

Altijd al nieuwsgierig naar de binnenkant van het monumentale pand aan de Oudegracht? Bastiaan de Leeuw verzorgt een exclusieve rondleiding door het gehele Landelijk Bureau. Bewonder onze nieuwe zonnepanelen op het dakterras, bezoek de webwinkel op zolder en leer meer over de activiteiten van de organisatie.

Tijd: 12.30 uur - 13.15 uur, 14.00 - 14.45 uur en 15.30 - 16.15 uur

Locatie: verzamelpunt kantine

Speeddaten met politici

Wil je even onder vier ogen spreken met een politicus? Dit is je kans! Doorlopend tijdens de ledendag hebben maken GroenLinks politici de tijd voor een 10-minuten gesprek met jou.

Doorlopend

Doorlopend is er een markt in de kantine en een bioscoop in de zijkamer in de kelder. Ontmoet de werkgroepen die de partij rijk is, het Wetenschappelijk Bureau en Dwars, die sinds deze maand achterin het landelijk bureau zitting hebben.

Afsluiting en borrel

Vanaf 16.15 uur is er een borrel met live-muziek en met toespraken van Rik Grashoff en Bram van Ojik. Om uiterlijk 17.30 uur sluiten we de ledendag af en wensen we jullie een goede reis naar huis!

Aanmelden

Het maximum aantal deelnemers is bijna bereikt. Heb je jezelf nog niet aangemeld doe dat dan nu nog snel:

Meld je aan!

Lees ook: impressies van de ledendagen van de afgelopen jaren: 2013 | 2012 | 2011


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...