FTP-servers onvoldoende beveiligd

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 31 juli 2014, 3:13.

20131117-113609.jpg
Bron: Blog Klaas Dijkhoff

Op 13 mei stelde ik samen met collega Van Oosten vragen over onvoldoende beveiligde FTP-servers. De vragen zijn hieronder terug te lezen.

Vragen van de leden Van Oosten en Dijkhoff (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie betreffende ftp-servers die onvoldoende beveiligd zijn waardoor privégegevens van burgers te zien zijn.

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van de uitzending van Reporter Radio waarin naar voren komt dat ftp-servers onvoldoende beveiligd zijn, waardoor privacygevoelige gegevens van duizenden burgers en bedrijven door iedereen in te zien zouden zijn

[1]?

[1]

http://nos.nl/artikel/646634-privegegevens-voor-iedereen-te-zien.html

  • 2. 
    Klopt het dat privégegevens van burgers en bedrijven misbruikt kunnen worden door slecht beveiligde ftp- servers? Zijn er bij u gevallen bekend waardoor burgers en/ of bedrijven de dupe zijn geworden door misbruik van gegevens die zijn opgevraagd bij slecht beveiligde ftp-servers? Zo ja, om hoeveel gevallen van misbruik gaat het? En kunt u nagaan om hoeveel gevallen van onbeveiligde servers het gaat?
  • 3. 
    Welke (juridische) waarborgen zijn er om de privacygegevens van burgers op ftp-servers te beschermen?
  • 4. 
    Welke maatregelen neemt het ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum om burgers en bedrijven (beter) te beschermen tegen misbruik van slecht beveiligde ftp-servers? En welke verantwoordelijkheden hebben burgers om zelf hardware en software veilig in te richten?
  • 5. 
    Hoe beoordeelt u het standpunt van Hoogleraar Cyber Security, Bart Jacobs, dat aanbieders van software voor ftp-servers gebruikers moeten waarschuwen voor de (potentiële) gevaren?