Salon Vrouwen en Democratie, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 20 september 2014 13:00
plaats Den Haag
aanwezigen M. (Myrthe) Hilkens i, R. (Rosa) Jansen e.a.
organisatie ProDemos i

Frisse blik op democratie en rol van de vrouw

Voldoet onze parlementaire democratie nog wel aan de eisen van deze tijd? En hoe staat het met de deelname van vrouwen aan het politieke proces? In de Vrouwensalon komen verschillende interessante theorieën en dilemma’s voorbij.

Is loting democratischer dan stemmen? Zijn natiestaten overbodig en worden steden en hun burgemeesters de nieuwe machthebbers? Gaat politiek juist over conflict of compromissen? En wat kunnen we leren van de Afrikaanse Ubuntu-filosofie, waarin de verbondenheid tussen mensen centraal staat?

Vrouwen in de politiek

In het Nederlandse parlement is 39% vrouw, in de lokale politiek is 28,3% van de raadsleden vrouw, een stijging van ruim 2% ten opzichte van 2010. Volgens politicologe Monique Leyenaar is de deelname van vrouwen in de Nederlandse lokale politiek nog geen ‘geïnstitutionaliseerde norm’. “Dat heeft verschillende oorzaken. Zo is onze lokale politiek erg gefragmenteerd. Er zijn veel verschillende partijen, en vrouwen zijn minder vaak in de top van de lijsten te vinden. Verder stellen lokale politieke partijen, die 25 procent van de zetels innemen, weinig vrouwen kandidaat.” (Bron: NRC.nl)

Tafelsessies

Hoe denkt u zelf over de toekomst van de democratie? En wat kan er volgens u gedaan worden om de deelname van vrouwen aan de democratie en politiek te verhogen?

Na een plenair programma met onder meer Noortje van der Kaaden (mede-initiatiefnemer en coördinator van moedercentrum De Koffiepot in Den Haag) en Jana Stantcheva (advocaat) kunt u in tafelsessies van gedachten wisselen over de verschillende vraagstukken met:

  • Myrthe Hilkens, freelance journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA
  • Rosa Jansen, rechter en voorzitter in het college van bestuur van de SSR, het studiecentrum voor rechtspleging
  • Eveline Blitz, jarenlang topambtenaar in verschillende grote steden
  • Ank Michels, universitair docent politiek en bestuur, Universiteit Utrecht
  • Magdeleen Sturm, organisatieadviseur en directeur bij adviesbureau Lysias/mede-initiatiefnemer G1000 Amersfoort
  • Hanneke Stuit, literatuurwetenschapper en deskundige op het gebied van de Afrikaanse Ubuntu-filosofie

Dagvoorzitter is Leila Prnjavorac

Muzikaal intermezzo door: Majsa Koperberg (harp)

Poëzievoordracht door: Anita Poolman

Praktische gegevens

  • zaterdag 20 september 2014
  • 13.30 - 17.00 uur, inloop vanaf 13.00 uur, borrel na afloop
  • ProDemos, Hofweg 1H, Den Haag
  • Aanmelden via aanmelden@prodemos.nl
  • Toegang is gratis

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door VrouwenPlaza Den Haag en ProDemos en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818.


Inhoudsopgave

  1. ProDemos
  2. Meer over...

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...