Symposium Overheid, markt en samenleving, Amersfoort

Amersfoort, de Koppelpoort
datum 26 september 2014 13:30 - 16:30
plaats Amersfoort
locatie Leerhotel het Klooster Toon locatie
aanwezigen R. (Roel) Kuiper i, C.J. (Carola) Schouten i e.a.
organisatie ChristenUnie (CU) i

Overheid, markt en samenleving: wie is waarvoor verantwoordelijk? Die vraag staat centraal op een symposium van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie op vrijdagmiddag 26 september in Leerhotel het Klooster in Amersfoort.

De verzorgingsstaat maakt langzaam plaats voor de participatiesamenleving, zo klonk het in de troonrede van 2013. Maar hoe die samenleving eruit ziet, daarover bestaat nog steeds onduidelijkheid. Waar houdt de verantwoordelijkheid van de overheid op en waar begint de verantwoordelijkheid van de burger? Enkele decennia eerder spraken we over privatisering vond een verschuiving richting de markt plaats. Wat kunnen we daarvan, enkele decennia later, leren? Welke rol is er weggelegd voor de markt en voor maatschappelijke organisaties? En hoe denken we hierover als ChristenUnie?

Rond dit thema zijn recent twee publicaties verschenen. Robert van Putten en Wouter Beekers bieden in hun nieuwe boek De Coöperatiemaatschappij een alternatief voor de participatiesamenleving. Roel Kuiper schrijft in De terugkeer van het algemeen belang over de rol van markt en overheid in publieke belangen. Beide publicaties stellen de vraag wie de taak heeft te zorgen voor solidariteit, collectieve voorzieningen en publieke belangen. Wat is de juiste balans? Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Meer informatie en aanmelden


1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker i. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond i (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie i (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.

De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i drie zetels. Dat aantal is twee zetels lager dan het aantal dat in 2021 werd behaald. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer en één zetel in het Europees Parlement.

2.

Meer over...