Topprestaties

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op donderdag 17 juli 2014, 3:18.

Woensdag 9 juli konden we genieten van een prachtige rit in de Tour de France. De kasseien-etappe van Ieper naar Arenberg. Met een Nederlandse winnaar, Lars Boom. Hij wist waaraan hij begon. Totale focus.

Diezelfde avond verloor het Nederlands voetbalelftal van Argentinië. Teleurgestelde gezichten. Begrijpelijk. Maar in de commentaren niets dan trots. En terecht. Dit team stond er. En hoe. Het werd een WK om niet snel te vergeten.

Inzet: de prestaties van Lars Boom en het Nederlands elftal komen niet bepaald uit de lucht vallen. Hiervoor is keihard geknokt.

Het afgelopen politieke seizoen bezocht ik diverse keren onze militairen. In eigen land of op missie. Een totaal andere tak van sport. Zeker. Toch zijn er vele overeenkomsten. De gedegen voorbereiding. De mentale focus. De uiteindelijke inzet. Steeds weer naar perfectie wíllen streven. Steeds weer topprestaties wíllen leveren.

Team: keer op keer roemden de spelers van Oranje de samenwerking binnen het team. Het was dé sleutel tot het succes van dit elftal.

Medio mei had ik de eer om vier dapperheidsonderscheidingen uit te reiken. Het viertal maakte deel uit van Task Force 55. Met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was. Meer dan dat. Wie een dapperheidsonderscheiding krijgt uitgereikt, heeft immers iets uitzonderlijks gepresteerd. Een daad van moed verricht. En juist zij zullen nooit onbenoemd laten dat het optreden altijd een teamprestatie is.

Thuisfront: Louis van Gaal hanteert graag het ‘totale mens-principe’. Prestaties op het veld worden beïnvloed door het welzijn, en dus ook door de omgeving van de speler.

Voor een militair is dit niet anders. Sterker nog, een stabiel thuisfront is van groot belang. Steun van het thuisfront evenzeer. Van familie en vrienden. Maar ook van de Nederlandse samenleving.

Applaus: het Nederlands elftal werd afgelopen zondag met applaus onthaald op Rotterdam Airport.

Een dag eerder keerde het laatste F-16 detachement terug uit Afghanistan. Bij aankomst op vliegbasis Eindhoven kregen ook zij een welverdiend applaus. Bijna 12 jaar inzet van onze F16’s, meer dan 10.000 missies. Een staande ovatie is op z’n plaats.

Zomer: eerlijk gezegd heb ik geen idee wat de zomerplannen zijn van onze voetbalhelden of van de Nederlandse coureurs, als straks ook de Tour de France weer achter de rug is.

Eén ding weet ik wel: het werk van Defensie gaat altijd door. Dichtbij en ver weg. Zomer of niet!

J.A. Hennis-Plasschaert

Minister van Defensie

Juli 2014