Er als de kippen bij …

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op dinsdag 17 juni 2014, 1:39.

Op mij rust de dankbare taak om Ons Land te verlossen van de vele product- en bedrijfschappen. Dat zijn Zelfbenoemde Koninkrijkjes, die ieder zoveel mogelijk eigen regelgeving ophoesten. De VVD vindt zo’n extra bestuurslaag ondoorzichtig, onhandig en dús onnodig. Niet meer van deze tijd. Volgens de VVD moeten die extra regels óf verdwijnen óf gewoon in de wet worden opgenomen.

Zo waren we onlangs bezig de regels van het Productschap voor Pluimvee & Eieren ten aanzien van dierenwelzijn om te zetten naar wettelijke regels. Ook wij hebben het dierenwelzijn hoog in het vaandel en willen dat goed geregeld hebben. Want Nederland bekleedt op dit moment een voorbeeldfunctie binnen Europa. Sterker nog, de VVD wil die regelgeving dan liefst leidend maken in heel Europa. Om zo een gelijk speelveld te creëren. Zodat elk land binnen de EU met dezelfde regels te maken krijgt.

Alleenrecht

Maar ja, dat gaat zo maar niet! Er is in Nederland maar 1 partij die het alleenrecht op dieren lijkt te bezitten. Dus toen het woord kip eenmaal gevallen was ging Kamercollega Marianne Thieme er als een broedse kip bovenop zitten. Of wij wel wisten dat in broedbedrijven de pasgeboren kuikens direct na hun geboorte wel 2 dagen in het donker zaten? En daarbij geen eten of drinken kregen?

Ja, dat wisten wij. Sterker nog, als hobbymatig kippenhouder weet ik, dat de natuur dit zo geregeld heeft. Kuikens die net uit het ei komen, worden door de moederkip bewust een tijdje in het donker gelaten, totdat alle eieren zijn uitgekomen. En de lege schaal bevat zoveel voedsel, dat de kuikens zich daarmee prima kunnen redden. De kuikens hebben die tijd nodig om aan hun moederkip te wennen en aan te sterken.

Kakelend verhaal

Twee dagen in het donker? Zonder eten? De Partij voor de Dieren vond het beestachtig en kon zoveel dierenleed niet aanzien. Voorvrouwe Thieme kwam op hoge poten kakelend verhaal halen. Als we niet heel erg opgepast hadden, was de knuppel in het hoenderhok gegaan. En waren we met meer regels geëindigd dan we aanvankelijk waren begonnen.

Kortom, het terugdringen van regels is zo eenvoudig nog niet. Oppassen geblazen. Er altijd wel iemand als de kippen bij om het middel erger te maken dan de kwaal.