Interview met twee nieuw gekozen EP-leden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 19 juni 2014, 11:09.

Nieuwe EP-leden i uit heel Europa i komen aan in Brussel i om aan hun nieuwe taak te beginnen. Wij ontmoetten twee van hen: dr. Ian Duncan van Perthshire in Schotland i, lid van de Europese Conservatieven en Hervormers i en Morten Helveg Petersen, een Deens lid van de liberale ALDE-fractie i. In dit tweede deel van onze serie over nieuwe Europarlementariërs vertelden zij ons over hun indrukken en het beleid waar zij zich de komende vijf jaar voor willen inzetten. Het nieuwe Parlement komt op 1 juli bijeen.

Ian Duncan heeft een doctoraat in paleontologie van de universiteit van Bristol en hij heeft gewerkt bij BP, de Schotse vissersfederatie en de Schotse Raad i voor vluchtelingen. Hij was zeven jaar hoofd van Bureau van het Schotse Parlement in Brussel en hij is al politiek betrokken sinds zijn schooltijd.

Morten Helveg Petersen, een econoom van de Universiteit van Kopenhagen, werkte voor de Confederatie van de Deense industrie en was 11 jaar lid van het Deense parlement. Voordat hij werd verkozen in het Europees Parlement i was hij manager bij de vereniging van Deense media.

Wat zijn uw eerste indrukken van Brussel en het Parlement?

Duncan: “Het is goed om terug te zijn. Je krijgt nu in het Europees Parlement een veel sterker gevoel dat dingen veranderen en dat het woord hervorming niet langer een vies woord is.”

Helveg Petersen: “Deze stad is enorm! Het is geweldig om zo veel interessante mensen te ontmoeten en zoveel talen te horen. Ik woonde als kind in Brussel, was stagiaire bij de Europese Commissie en heb aan projecten op Europees niveau gewerkt dus ik ken de stad wel een beetje maar ben nog steeds verbaasd door haar diversiteit.”

Wat zijn uw favoriete bezigheden wanneer u niet werkt?

Duncan: “Ik schilder met olieverf en er zijn tentoonstellingen van mijn werk. De laatste tijd heb ik veel getekend met behulp van een iPad. Mijn iPad is erg vergevingsgezind: als je een fout maakt kun je deze ongedaan maken! Ik bereid een bloemlezing van poëzie voor en ik zou deze graag willen illustreren.”

Helveg Petersen: “Tijd met mijn kinderen doorbrengen. Ik houd ook veel van sport; vooral fietsen, tennis en bokstraining.”

Wie zijn uw helden, van deze tijd of uit de geschiedenis?

Duncan: “Hier in het Parlement zou ik over Winston Churchill willen praten: over zijn centrale rol in de geschiedenis van Europa, in het besef van de waarde van de samenwerking in Europa en bij de wederopbouw van het Europese bouwwerk.”

Helveg Petersen: “Nelson Mandela komt in mij op maar ook veel Europeanen: zoals Robert Schuman i en Jean Monnet i.”

Welke problemen zou u het liefst willen aanpakken in uw werk als parlementslid?

Duncan: “Vanuit het gezichtspunt van Schotland zal energie er één van zijn: de grote discussie rond duurzame energie. Er kan zoveel energie worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, maar het kan nergens heen. We moeten de komende jaren de aansluiting van onze eilanden naar het vasteland bekijken. Verder, wat betreft de vrijhandelsakkoorden die nu worden verkend: whisky is het grootste exportproduct van ons land. Met een tarief van meer dan 100% op whisky in India zou een vrijhandelsakkoord voor groei en werkgelegenheid zorgen. Een andere passie van mij is ervoor te zorgen dat er naar de belangen van de Schotse vissers wordt gekeken.”

Helveg Petersen: “Ik heb geijverd voor groene thema's en energie en hoop om in de toekomst ook op dit gebied actief te zijn. De kwestie van de Europese energie-onafhankelijkheid is één van de dringendste in het licht van de recente ontwikkelingen. Het volgende Parlement moet dit zeer serieus nemen.”

REF. : 20140612STO49405