Verordening 2014/579 - Afwijking van enkele bepalingen van bijlage II bij Verordening 852/2004 wat betreft het vervoer van vloeibare oliën en vetten over zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 29 mei 2014 gepubliceerd en is op 18 juni 2014 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) nr. 579/2014 van de Commissie van 28 mei 2014 inzake een afwijking van enkele bepalingen van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vervoer van vloeibare oliën en vetten over zee Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

Commission Regulation (EU) No 579/2014 of 28 May 2014 granting derogation from certain provisions of Annex II to Regulation (EC) No 852/2004 of the European Parliament and of the Council as regards the transport of liquid oils and fats by sea Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2014/579
Celex-nummer i 32014R0579

3.

Key dates

Document 28-05-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 29-05-2014; PB L 160 p. 14-20
Inwerkingtreding 18-06-2014; in werking datum publicatie +20 zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

29.5.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 160/14

 

VERORDENING (EU) Nr. 579/2014 VAN DE COMMISSIE

van 28 mei 2014

inzake een afwijking van enkele bepalingen van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het vervoer van vloeibare oliën en vetten over zee

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (1), en met name artikel 13, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 852/2004 bepaalt dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten voldoen aan de algemene hygiënevoorschriften voor het vervoer van levensmiddelen als omschreven in hoofdstuk IV van bijlage II bij die verordening. Punt 4 van dat hoofdstuk bepaalt dat levensmiddelen in bulk in vloeibare, gegranuleerde of poedervormige staat moeten worden vervoerd in ruimten en/of containers/tanks die voorbehouden zijn aan het vervoer van levensmiddelen. Dit vereiste is echter niet uitvoerbaar en vormt een onnodig zware belasting voor exploitanten van levensmiddelenbedrijven wanneer het wordt toegepast op het vervoer in zeeschepen van vloeibare oliën en vetten die zijn bestemd of waarschijnlijk worden gebruikt voor menselijke consumptie. Bovendien zijn er onvoldoende zeeschepen voor het vervoer van levensmiddelen beschikbaar om de voortdurende handel in oliën en vetten mogelijk te maken.

 

(2)

Richtlijn 96/3/EG van de Commissie (2) staat het bulkvervoer over zee van vloeibare oliën en vetten toe in tanks die eerder zijn gebruikt voor het vervoer van de in de bijlage bij die richtlijn opgenomen stoffen, onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden om de bescherming van de volksgezondheid en de veiligheid en gezondheid van de betrokken levensmiddelen te waarborgen.

 

(3)

In het licht van de bespreking binnen de Codex Alimentarius, die heeft geleid tot de goedkeuring van criteria die moeten worden gehanteerd bij het bepalen van de aanvaardbaarheid van vorige ladingen voor vloeibare spijsoliën en -vetten die over zee worden vervoerd (3), en op verzoek van de Commissie heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de criteria voor aanvaardbare vorige ladingen voor vetten en oliën beoordeeld en een wetenschappelijk advies opgesteld over de herziening van de criteria voor aanvaardbare vorige ladingen voor spijsvetten en -oliën (4).

 

(4)

Op verzoek van de Commissie heeft de EFSA, rekening houdend met die criteria, eveneens een lijst van stoffen beoordeeld. De EFSA heeft een aantal wetenschappelijke adviezen opgesteld over de beoordeling van de stoffen wat hun aanvaardbaarheid betreft als vorige ladingen voor spijsvetten en -oliën (5)  (6)  (7)  (8).

 

(5)

Voor de duidelijkheid van de EU-wetgeving en gelet op de uitslagen van de wetenschappelijke adviezen van de EFSA moet Richtlijn 96/3/EG worden ingetrokken en door deze verordening worden vervangen.

 

(6)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Afwijking

In afwijking van hoofdstuk IV, punt 4, van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 852/2004 wordt het vervoer van vloeibare oliën en vetten die zijn bestemd of waarschijnlijk zullen worden gebruikt voor menselijke consumptie („oliën en vetten”) in zeeschepen die niet zijn voorbehouden aan het vervoer van levensmiddelen toegestaan, mits aan de voorwaarden van de artikelen 2 en 3 van deze verordening wordt voldaan.

Artikel 2

Voorwaarden voor de afwijking

  • 1. 
    De vracht die voorafgaand aan de oliën en vetten in dezelfde installatie van een zeeschip is...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.