Investeren in kwaliteit onderwijs

Met dank overgenomen van M. (Jet) Bussemaker i, gepubliceerd op woensdag 28 mei 2014, 16:33.

We zijn eruit. De afgelopen maanden hebben de fracties van de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks gewerkt aan het alternatief voor de studiefinanciering zoals wij deze nu kennen. De PvdA pleit al een lange tijd voor een sociaal leenstelsel en ik ben blij dat we het eindelijk kunnen invoeren.

Er zijn meerdere redenen waarom ik trots ben op het akkoord met de verschillende partijen. Allereerst vanwege het principe van rechtvaardigheid. Het is onrechtvaardig dat de bakker moet betalen voor de basisbeurs van de advocaat. Een andere belangrijke reden is de kwaliteit: beter onderwijs bereik je niet door onderwijsgeld te besteden aan het levensonderhoud van studenten.

Beter onderwijs bereik je wél met investeringen in de beste docenten, de nieuwste lesmethodes en de meest inspirerende omgeving. In een periode waarin overal bezuinigd moet worden zijn we er met de vier partijen in geslaagd om een enorm bedrag vrij te maken voor de kwaliteit van het onderwijs. We maken structurele middelen vrij om te investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Het bedrag dat vrijkomt om te investeren loopt op tot maximaal 1 miljard in 2026. Het is ons gelukt om die broodnodige investeringen in het hoger onderwijs voor elkaar te boksen en het studiefinancieringsstelsel om te vormen en klaar te stomen voor de toekomst. Honderden miljoenen om studenten het beste uit zichzelf te laten halen, ons onderwijs een vaste plek in de top 5 van de wereld te bezorgen en om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek een enorme impuls te geven.

In ons akkoord gaat de aanvullende beurs fors omhoog en zorgen wij dat oud-studenten nooit meer dan vier procent van hun inkomen hoeven te besteden om de lening terug te betalen. Als studenten onverhoopt na hun studie minder dan het minimumloon gaan verdienen hoeven ze überhaupt niets terug te betalen. Bovendien blijft de OV-jaarkaart bestaan. Sterker nog, er komt een OV-kaart voor minderjarige MBO-ers. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar biedt MBO-scholen een hoop mogelijkheden tot meer en betere samenwerking.

Met deze plannen blijft gegarandeerd dat talent en inzet doorslaggevend zijn voor de vraag of studenten naar het hoger onderwijs kunnen. Niet de dikte van de portemonnee van je ouders.

Lees meer over het sociaal leenstelsel >