Jesse Klaver naar debat : Alliantie Verduurzaming Voedsel, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 29 september 2020
kalender

Jesse Klaver naar debat : Alliantie Verduurzaming Voedsel, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 juni 2014 15:45 - 17:00
plaats Den Haag
locatie Toon locatie
aanwezigen A.G. (Gerard) Schouw i, H.P.J. (Henk) van Gerven i, J.F. (Jesse) Klaver i, Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, R.K. (Carla) Dik-Faber i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Op maandagmiddag 2 juni gaan bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties met elkaar om tafel voor een constructieve dialoog over de voortgang en uitdagingen rondom verduurzaming van productie- en distributieprocessen in de voedselketen. Namens GroenLinks zal Jesse Klaver bij het debat aanwezig zijn.

Het programma voor die bijeenkomst ziet er als volgt uit:

Programma 2 juni

De bodem omhoog: bouwen aan een duurzame agrifoodketen

(Dagvoorzitter: Frans van Miggelbrink)

14.00 uur Inloop

14.30 uur Welkom door dagvoorzitter en door Marc Jansen, vice-voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel

14.45 uur Start breakoutsessies:

  • Verduurzaming van de AGF-keten, onder leiding van Floor Uitterhoeve (FNLI) en Richard Schouten (ZLTO)

    Bouwstenen voor een duurzame AGF-keten: aanbod, vraag, standaarden, borging, vermarkting en communicatie.

  • Verduurzaming van de vleesketen, onder leiding van Kees van Heesbeen (ZLTO) en Maurits Steverink (ketenmanager)

    Kansen en uitdagingen voor verduurzaming van de vleesketen: aanbod, vraag, borging, verdienmodellen, vertrouwen en vierkantsverwaarding. Waar zitten de knoppen en kantelpunten om een duurzame transitie teweeg te brengen?

  • Terugdringen voedselverspilling en optimaliseren van reststromen, onder leiding van Eveline de Kruif (KHN)

    We bespreken technische, praktische en sociale innovaties in de keten. Hoe kunnen we deze best practices opschalen en voorkomen van verspilling verankeren in de agrifoodketen?

15.45 uur Aalt Dijkhuizen, voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel, over voortgang en ambities

16.15 uur Politici aan het woord

De dagvoorzitter stelt aan Tweede Kamerleden (Sjoera Dikkers (PvdA), Gerard Schouw (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Henk van Gerven (SP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie)) kort de vraag wat volgens hen de belangrijkste uitdaging m.b.t. verduurzaming van de voedselketen is.

Vervolgens spelen de politici, gezamenlijk en plenair, de digitale game ‘In De Soep’, waarbij zij letterlijk in de schoenen van de ondernemer worden gezet om in een aantal productiefasen fictief een duurzame tomatensoep op de markt te brengen. In elke fase is er een keuzemoment (d.m.v. multiple choice vragen), bijv. waar koopt u tomaten in, voor wat voor verpakking kiest u, wat is uw beleid ten aanzien van reststromen? Elke keuze heeft ook een bepaalde invloed op de haalbaarheid en betaalbaarheid om de soep op de markt te zetten. De dagvoorzitter leidt de game in goede banen.

17.00 uur Netwerkborrel


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks i is sinds 12 mei 2015 Jesse Klaver i. Partijvoorzitter is Katinka Eikelenboom.

De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP).

2.

Meer over...