WBS Europafonds: ‘Voorbij de retoriek’ vooraankondiging, Van

Kasteel in Van, Turkije
wikimedia/Babbsack

Binnenkort verschijnt het nieuwe boek van het WBS Europafonds:

Voorbij de retoriek. Sociaal Europa vanuit twaalf invalshoeken.

Jacques Delors gaf de Europese interne markt in 1992 een drieledige doelstelling mee: concurrentie, samenwerking en solidariteit. Bij de opbouw van de Europese Unie is voortvarend gewerkt aan het liberaliseren van de kapitaalmarkt en het slechten van de grenzen. De verdieping van de politieke samenwerking en de uitbouw van de solidariteitsgedachte hinkten erachteraan. De financiële crisis heeft schrijnend aan het licht gebracht dat het te voereneconomisch beleid in belangrijke mate door de financiële markten wordt bepaald.

Is het mogelijk een sociaal Europa te organiseren dat het vertrouwen van zowel kansarme als kansrijke burgers

heeft, in de rijke evenals armere EU-landen? Of ondermijnt het huidige economische en monetaire beleid juist

de solidariteit waarop de nationale verzorgingsstaten zijn gebouwd?

Voorbij de retoriek. Sociaal Europa vanuit twaalf invalshoeken is een kritische analyse van de voorbije decennia, waarin het opbouwen van een sociaal Europa is achtergebleven bij het marktgerichte Europa. Wat zijn de oorzaken, de gevolgen en de oplossingen? En vooral: hoe zorgen we ervoor dat sociaal Europa nu wel vorm krijgt?

Over De politiek van de Euro. Biografie van een kwetsbare munt, het vorige boek van het Europafonds van de Wiardi

Beckmanstichting:‘De Wiardi Beckman Stichting brengt indringend in kaart hoe alarmerend de situatie is.’ - de Volkskrant

Met bijdragen van Lodewijk Asscher, Kathalijne Buitenweg & Rob Buitenweg, Marjolijn Bulk & Catelene Passchier, Ieke van den Burg, Jan Cremers, Rene Cuperus & Jan Marinus Wiersma, Michiel Emmelkamp, Camiel Hamans, Mijke Houwerzijl, Ad Melkert, Paul Tang en Frank Vandenbroucke & Rik Wisselink (redactie Ieke van den Burg, Jan Cremers, Camiel Hamans en Annelies Pilon).

Zodra bekend is waar en wanneer het boek wordt gepresenteerd, verschijnt dit op de agenda.

Er worden nog twee bijeenkomsten georganiseerd in de komende weken: ‘Kan het Europees Parlement de financiële sector temmen?‘ op 8 mei en ‘De zin van Europa’ op 18 mei.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...