Kamer versterkt grip op Europa door samenwerking

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op donderdag 15 mei 2014, 3:21.

Kamer versterkt grip op Europa door samenwerking

De sleutel tot een beter Europa ligt in de Tweede Kamer. De kansen voor invloed van nationale parlementen in Europa zijn groter dan de Kamer beseft. Dat is de kern van het rapport 'Voorop in Europa' dat vandaag is aangeboden aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Het rapport van rapporteur René Leegte (VVD) geeft de Kamer handvatten om de eigen grip - en daarmee de kwaliteit van Europees beleid - te versterken.

Kamerleden houden zich sinds enkele jaren, niet in de laatste plaats vanwege de crisis, intensief met Europese besluitvorming bezig. “De Kamer is de belangrijkste schakel tussen de Nederlandse kiezer en het Europese bestuur”, aldus rapporteur René Leegte (VVD). “Alle landen zijn op hetzelfde moment bezig met dezelfde onderwerpen, dus samenwerken ligt voor de hand”.

Naast de controle op de Nederlandse inzet in Europa, kan de Kamer zich ook rechtstreeks met Brussel bemoeien. Het rapport doet een aantal aanbevelingen om het directe contact te versterken, vooral in het stadium dat de Europese Commissie nog bezig is met het uitdenken van nieuw beleid. De Europese Commissie heeft dan wel het recht van initiatief, maar niet het monopolie op goede ideeën. “Als parlementen samen een plan naar voren brengen, of bezwaar hebben tegen een plan, kan de Europese Commissie dat niet negeren. Die boodschap moeten wij via de nieuwgekozen Europarlementariërs straks meegeven aan de nieuwe Commissarissen”, aldus Leegte.

Goed contact met de Nederlandse Europarlementariërs is belangrijk. “Vaak werken wij tegelijk aan dezelfde onderwerpen. We kunnen elkaar informeren en vanuit de eigen positie samen grip houden op het werk van de Raad”.

Van Miltenburg reageerde positief op het rapport. “Het maakt inzichtelijk dat wij een voorhoedepositie innemen. Voor de Tweede Kamer is Europa inmiddels een vanzelfsprekend onderdeel van het werk, en daarin zijn we een voorbeeld voor veel parlementen. Tegelijkertijd zijn er, binnen de bestaande afspraken, verbeteringen mogelijk. Zo zouden we wat beter kunnen optrekken met onze collega parlementen in de lidstaten. Je zou kunnen zeggen dat we in de puberteit zitten. De basis ligt er, maar we zijn nog volop in ontwikkeling.”

Het rapport doet concrete aanbevelingen voor het slimmer koppelen en gebruiken van informatie uit Brussel. De Kamer heeft daar een eigen kantoor. Ook het kabinet wordt aangespoord om de Kamer vroeg en volledig te informeren over Europese ontwikkelingen.

Noot voor de redactie:

Het rapport ‘Voorop in Europa’ treft u hieronder via de link aan. Voor vragen over het rapport kunt u contact opnemen met René Leegte: r.leegte@tweedekamer.nl of 06 - 5041 9972.

Klik hier voor het rapport.