Vrouw zoekt boer

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 15 mei 2014, 2:16.

Vrouw zoekt boer
Bron: Blog Kartika Liotard

BRUSSEL, 15 mei 2014 - Vrouw zoekt boer. Dat is de campagne-slogan van CDA lijsttrekster Esther de Lange voor de aanstaande Europese verkiezingen van volgende week. Het statement op de CDA website van De Lange luidt: " Als CDA willen we na de verkiezingen ons weer concreet inzetten voor agrarische ondernemers en werken aan oplossingen voor grensoverschrijdende problemen in Brussel. Werkbare regelgeving, ruimte voor ondernemers en de handelsbelangen van onze Nederlandse sector staan op de agenda van het CDA boven aan. Net zoals de afgelopen 5 jaar. Niet voor niets zeggen wij vol overtuiging: voor Nederland, in Europa."

Ja, zelfs in deze tijden van Euroscepsis ontkomt oud-regenten partij CDA niet aan het matigen van de toon met een nietszeggend "voor Nederland, in Europa". Dat deze rol al is weggelegd voor de Nederlandse overheid in de Raad van Ministers laten ze even in het midden. Het zou het CDA sieren als ze zich zouden wenden tot "voor Nederlandse burgers, in Europa", maar dat strookt niet met hun business friendly imago. Dat het CDA in het afgelopen mandaat meerdere keren vóór meer bevoegdheden overhevelen van Nederland naar de EU heeft gestemd met de Europese fractie van de Europese christendemocraten, zoals bij het rapport van CDA oudgediende Ria Oomen-Ruijten over de pensioenen vorig jaar, zijn ze ook eventjes vergeten.

Natuurlijk, "vrouw zoekt boer" klinkt goed in de oren, maar om heel eerlijk te zijn had Esther de Lange daar de afgelopen vijf jaar ruim de tijd voor. Zij was immers de enige Nederlandse afgevaardigde in het comité Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement. Dan lijkt het mij raar dat ze nu nog steeds op zoek is naar de boeren, dan moet er toch iets verkeerd zijn gegaan daar of zijn de boeren het misschien niet zo eens met de CDA-lijn?

Esther de Lange heeft zich meerdere keren uitgelaten als voorstander van de afschaffing van de melkquota in 2015. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de European Milk Board (EMB) roepen echter op om de quotering te behouden, te verbeteren en te flexibiliseren, zodat boeren een eerlijke prijs voor hun melk gaan krijgen en zodat er in 2015 niet meteen overproductie is met als gevolg een kelderende melkprijs.

Dus ik kan het mij wel indenken dat het CDA weer op zoek is naar de boeren. Want als voormalig regentenpartij die nu niet meer regeert en krampachtig probeert oppositie te voeren, zijn zij erg gebaat bij maatschappelijk draagvlak. Daarom gaan ze nu ook terug naar de basis, naar het platteland waar ze ooit zo oppermachtig waren voordat de populisten hun kiezers weglokten. Dus "vrouw zoekt boer" en het CDA zoekt haar roots weer op. Of het hun gaat lukken is nog maar de vraag, ik zie tot nu toe nog weinig van het CDA in het campagnegeweld.