Slow Politics: Staat, Politiek en Tegenmacht, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 3 juni 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen C.C.M. (Kees) Vendrik i, H.D. (Herman) Tjeenk Willink i e.a.
organisatie De Balie i

Heeft de moderne staat nog genoeg vrienden? Het vertrouwen in Haagse politici is laag, de overheid doet ogenschijnlijk weinig goed en de moderne mediacratie hijgt zich van incident naar hype. Onverenigbare pleidooien voor leiderschap in de politiek en meer ruimte voor de burgers domineren het publieke debat. In de debatserie Slow Politics onderzoekt De Balie wat de diepere achtergronden zijn van de crisis van de politiek en wat ons te doen staat. Europa, de participatiemaatschappij, de naweeën van de kredietcrisis, de vermarkting van de collectieve sector, trias politica: wat zijn de antwoorden van de politiek en wat moeten burgers daarmee aan?

Op 3 juni is het woord aan twee gasten met een lange en indrukwekkende staat van dienst: Herman Tjeenk Willink (o.a. voormalig vice-president van de Raad van State) en Paul Kuypers (o.a. publicist en oud- directeur van De Balie). Zij waren in hun jonge jaren getuige van de snelle ontzuiling van Nederland en het revolutionair elan van ’68. Hun samenwerking en vriendschap dateert van begin jaren tachtig, toen Tjeenk Willink werd benoemd tot regeringscommissaris voor de reorganisatie van de rijksdienst. Ze zijn kenners van de democratische rechtstaat, critici van de bedrijfsmatige overheid en haar adepten, overtuigd van het belang van tegenmacht en tegenwicht en ze zoeken antwoorden in onvermoede bronnen en sferen. Wat kunnen we leren van bijvoorbeeld Foucault, Žižek en Montesqieu? Nog immer verwonderd nemen zij deze avond het woord. Ze gaan het gesprek aan met elkaar en met de jongere generaties.

Deze avond wordt gemodereerd door Kees Vendrik (Algemene Rekenkamer).

 

Aanbevolen literatuur:

 

Niet de beperkingen, maar de ruimte

auteur: H.D. Tjeenk Willink

Het afscheid van mr. H.D. Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State, de functie die hij van 1997 tot 2012 heeft vervuld, is een mooi moment om terug te blikken op zijn rijke werkzame leven en de neerslag... lees meer

Bestel dit boek

 

1969, opstand in het zuiden

auteurs: Frans Godfroy, Paul Kuypers, Rob Vermijs

Een paar maanden eerder dan de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam - net toen men aan het vaststellen was dat de revolte van 1968 aan Nederland voorbij was gegaan - namen de studenten in Tilburg het voortouw in de studentenacties... lees meer

Bestel dit boek


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...