Bijeenkomst Netwerk Defensie: Het geweldsmonopolie van de overheid, Den Haag

Tweede Kamer verhuizing
Tweede Kamer

De volgende bijeenkomst van het Netwerk Defensie zal plaatsvinden op dinsdagavond 20 mei 2014. Het thema voor de avond is ‘het geweldsmonopolie van de overheid’.

Voor de PvdA is het geweldsmonopolie van de overheid een zeer belangrijk principe, want het gaat om een belangrijk fundament van de Nederlandse rechtsstaat. De veiligheid van burgers is naar ons idee het beste gewaarborgd wanneer de overheid daar zorg voor draagt. Daarom vindt de PvdA dat er in Nederland geen ruimte moet zijn gewapende private beveiligers (of het nu voor geldtransporten of voor de beveiliging van koopvaardijschepen is).

Wat de PvdA betreft kan de Nederlandse overheid met de militaire beveiligingsteams (VPD’s) voor de beste bescherming van Nederlandse schepen zorgen. De mariniers hebben afgelopen jaren laten zien dat ze daar uitstekend toe in staat zijn. Wel blijkt dat de inzetbaarheid van de VPD’s niet altijd aansluit bij de behoefte van de reders. De PvdA erkent deze knelpunten en dringt er op aan deze op te lossen. Ook blijft de PvdA zich inzetten voor actieve bestrijding van piraterij en maakt zich sterk voor de veiligheid van de bemanning van de schepen.

Het geweldsmonopolie van de overheid is de afgelopen maanden onderwerp van politiek debat. We willen dit principiële debat voortzetten in het PvdA Netwerk Defensie. Te gast zijn de heer Hans Hillen (voormalig CDA minister van Defensie) en mevrouw Tineke Netelenbos (voorzitter van Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders). Zij zullen twee uiteenlopende perspectieven geven op dit vraagstuk en daarna gaan we met u in debat.

Het belooft weer een interessante avond te worden!

U bent van harte welkom.

Angelien Eijsink & Sultan Günal-Gezer

woordvoerders Defensie

Joris van Esch

voorzitter PvdA Netwerk Defensie

Robert Steenbergen

Internationaal Secretaris Jonge Socialisten

Tijd: 19.00 - 21.00 (deur open om 18.30 voor broodjes en koffie)

Aanmelden: via Marijke Moonen (m.moonen@tweedekamer.nl) .

N.B.: De avond is alleen toegankelijk voor leden van het PvdA Netwerk Defensie.vóór maandag 19 mei.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...