Van Marius tot Megastal, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 18 mei 2014 16:00 - 17:30
plaats Amsterdam, Amsterdam
locatie De Balie - Salon, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Toon locatie
aanwezigen N.K. (Niko) Koffeman i e.a.
organisatie De Balie i

Waarom worden we waanzinnig als een inteeltgiraffe publiekelijk wordt omgelegd? Waarom worden we woedend wanneer blijkt dat in onze plakjes leverworst paardenvlees is verwerkt? Waarom betalen we drieduizend euro voor de nieuwe heup van onze hond? En twee euro vijftig voor een kipfilet in de supermarkt? In samenwerking met Trouw organiseert De Balie ‘De Dag van het Dier’: een verkenning van de emoties die dieren oproepen en van de positie van het dier in de Nederlandse samenleving in drie programma's.

Van Marius tot Megastal

16:00 - 17:30 uur | Salon

We brengen onze rashond elk jaar naar de dierenarts maar knippen biggetjes zonder te knorren de staart af omdat ze anders niet in een stal kunnen leven. We doen alles om de dappere jongelingen van een schildpad te beschermen als ze naar de zee kruipen, maar schieten wilde dieren af om een bepaald evenwicht te bewaren. Dieren in de dierentuin leven in ‘gevangenschap’, maar onze eigen trouwe viervoeters hebben het getroffen dat ze ons huisdier zijn. Foei. Zit. Af. Koekje? Het dierendebat wordt gekenmerkt door voors en tegens: je bent dierenvriend of dierenbeul, vegetariër of carnivoor.

Waarom is het zo moeilijk om genuanceerd over dieren te spreken? Waar trekken we de grens tussen dierenwelzijn en eigen welzijn? We verkennen deze vragen aan de hand van drie casussen. Dierenprofessionals - van dierenarts tot kippenboer, van politicus tot boswachter - gaan in op de relatie tussen mens en dier.

Met onder anderen Niko Koffeman (Partij voor de Dieren, Eerste Kamer), Maarten Rooijakkers (varkensboer), Franca Jonquiere (dierenarts), Arjan Postma (boswachter) en René ten Bos (filosoof, auteur en organisatiedeskundige).

Deze zondag presenteren we drie programma's. U kunt ze apart bezoeken of een passepartout aanschaffen voor alle onderdelen.

Het Dierner

18:00 - 20:30 uur | Grote Zaal

Van Jaws tot Junglebook

21:00 - 22:30 uur | Filmzaal

 

Aanbevolen literatuur:

 

Het geniale dier

auteur: René ten Bos

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar? Deze cruciale vraag, die Aristoteles zichzelf al stelde, is het uitgangspunt van dit boek. ... lees meer

Bestel dit boek

Een programma van De Balie (redactie Marije Ligthart, Sarah Sluimer en Jasper Wezenberg) in samenwerking met:


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...