Nederland draagt meer bij aan Europese waarnemingsmissie Oekraïne

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op woensdag 23 april 2014.

Nederland heeft vier extra waarnemers aangeboden voor de waarnemingsmissie in Oekraïne van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Ook draagt Nederland aanvullend 750.000 euro bij aan de financiering van de missie. 'Het is nu nodig dat de internationale gemeenschap en de betrokken landen alles op alles zetten om de crisis te de-escaleren. Nederland steunt de uitbreiding van de missie uit volle overtuiging’, aldus minister Timmermans (Buitenlandse Zaken).

Omdat de spanningen in met name het oostelijk deel van Oekraïne voortduren, wordt de zogenoemde Special Monitoring Mission in Oekraïne van de OVSE uitgebreid met 400 waarnemers. De missie kreeg een belangrijke rol toebedeeld bij het akkoord dat de VS, Rusland, Oekraïne en de EU vorige week in Genève sloten.

Op dit moment zijn voor de missie 100 waarnemers aan de slag vanuit tien steden in Oekraïne. Zij bieden door informatievergaring inzicht in de veiligheidssituatie in de verschillende regio’s. In Genève werd afgesproken dat de missie de Oekraïense autoriteiten ook zal assisteren bij het doorvoeren van de-escalerende maatregelen. Nederland leverde tot nu drie waarnemers en 200.000 euro voor de financiering van de missie.

De vier extra waarnemers zijn door Nederland aangeboden. Dit betekent dat zij beschikbaar zijn. De OVSE beslist of zij worden geselecteerd en naar Oekraïne afreizen.