Na overgangstermijn Nederlandse koks snel aan de bak in Aziatische horeca

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op dinsdag 8 april 2014, 2:00.

De VVD wil dat de vacatures voor koks in de Aziatische horeca zo veel mogelijk door Nederlanders moeten worden vervuld. Wel moet er een overgangstermijn komen voor restaurants die hun vacatures niet vervuld krijgen, omdat het UWV niet in staat blijkt voldoende en geschikte kandidaten aan te leveren.

De VVD reageert hiermee op de onrust in de Aziatische horeca als gevolg van een stringenter beleid ten aanzien van Aziatische koks. Erik Ziengs, woordvoerder ondernemerschap, en Anne-Wil Lucas, woordvoerder aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt, vinden dat minister Asscher snel in actie moet komen. Ziengs: “In principe is het eigen werknemers eerst. Pas als je echt geen gespecialiseerde werknemer kan vinden in Nederland of in de EU, en als je die ook echt niet kan opleiden, zou je een arbeidsmigrant hiernaartoe moeten halen. Er zijn zat werkloze Nederlandse koks in de kaartenbakken van het UWV. En anders wel in Duistland, België of Frankrijk. Die moeten wat mij betreft gewoon aan de slag kunnen bij de Thai of de Chinees. Zeker als ze zich laten omscholen. Maar we zien ook dat als er een vacature open wordt gesteld, er niemand op komt dagen.”

Ziengs wil dat er snel duidelijkheid komt over de eisen die de horeca stelt aan koks: “Het UWV heeft een rapport laten opstellen waaruit blijkt dat een Nederlandse kok binnen 3 à 12 maanden op hoog Aziatisch niveau kan koken. Ik weet niet of dat klopt. Daarom wil ik dat het UWV en de sector samen functie-eisen opstellen. Dat heeft minister Ascher eerder ook toegezegd aan VVD-senator Ben Swagerman.” Ziengs: “De Aziatische horeca wil samen met ROC’s koks voor de Aziatische keuken opleiden. Als dat lukt, slaan we twee vliegen in één klap: én meer Nederlanders aan de slag, én een tevreden horeca. In de tussentijd is een overgangstermijn op zijn plaats. Anders zitten we ondernemers alleen maar in de weg, zonder dat er ook maar één Nederlandse werkloze door aan de slag gaat.”

De VVD wil verder dat het UWV de administratieve rompslomp die gepaard gaat met de aanvraag van een tewerkstellingsvergunning terugdringt. Ziengs: “Het mag allemaal wel wat klantvriendelijker. Nu moeten restaurants een brij aan informatie aanleveren. Van

foto’s van het interieur via originele menukaarten tot kopieën van het kokscertificaat inclusief beëdigde vertalingen. Waarom gaat het UWV niet gewoon langs? En biedt het ondernemingsdossier niet een grote kans om het allemaal wat makkelijker te maken? Dat wil ik wel weten van minister Asscher.”